’n Serie frikandellen

Trivia |
21 december 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frikandellen in serie – UZ Media

Hij had wel 44 afleveringen kunnen maken zoveel onderwerpen had hij. Maar het bleef bij 21. Journalist John Bas van dagblad BN De Stem schreef een hele serie columns over de frikandel, zoals we in Frituurwereld 9 al aankondigden in de rubriek Trivia.

De serie was bestemd voor de zogenaamde komkommertijd, de nieuwsluwe zomerperiode in de journalistiek. Na enig aandringen bij zijn vegetarische hoofdredacteur, kon frikandelliefhebber John Bas zijn gang gaan. Zodoende beleefden lezers van de krant 21 dagen plezier aan vermakelijke frikandellenweetjes.
Bas werd na de voltooiing van de frikandelserie door het Algemeen Dagblad geïnterviewd. Hij zegt over zijn columnserie: “De frikandel maakt veel los. Het onderwerp leeft, heb ik gemerkt toen ik begon te schrijven. Ik kreeg relatief veel reacties. Veel duimpjes omhoog natuurlijk, maar er kwamen ook anekdotes los. Het maakt deel uit van het bestaan van mensen. Vooral ook in de sportkantine. Het is een beetje zoals alcohol: een guilty pleasure.”

Verder nog even dit. Is het eigenlijk niet veel leuker om de komkommertijd in de krantenwereld voortaan gewoon te bestempelen als de frikandellentijd? Komkommers zijn internationaal; zodoende hebben we ook een eigen, Nederlandse naam voor dit fenomeen. Frikandellen zijn immers zo Nederlands als de molens op Kinderdijk.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 10 – Winter 2018-19