Mondkapje ook verplicht voor medewerkers achter de counter

Actueel |
27 november 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Vakvereniging ProFri kreeg vlak voor het weekend van het ministerie antwoord op een prangende vraag over de mondkapjesplicht:

Ook voor keukenpersoneel geldt een mondkapjesplicht. Juridisch gezien wordt de keuken van een onderneming ook gezien als publieke ruimte. Dus ook medewerkers van frituurzaken zijn verplicht om achter de counter een mondkapje te dragen.

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat in bijvoorbeeld restaurants of theaters het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaatsnemen. Wanneer vervolgens wordt opgestaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer worden gedragen.

Neus-kin Faceshields geen alternatief

Een spatscherm (faceshield) die alleen voor de neus en mond zit, dus het gezicht niet volledig afschermt, mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. Tot het moment van de definitieve ingangsdatum is het mondkapje niet verplicht en kunnen mensen dus ook geen boete krijgen. Wel geldt er ook nu al een dringend advies. Een groot faceshield is wel toegestaan.

De laatste alinea van dit artikel is aangepast op 4 december n.a.v. een reactie van het ministerie op vragen van vakvereniging ProFri over het dragen van faceshields. Lees ook het artikel:

Veel vragen: “Overheid staat gezichtsscherm toe” | Frituurwereld