“Millimeter vetaanslag in afzuigkanaal al risico”

Actueel |
21 september 2016 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De brandweer waarschuwt steeds indringender: afzuigkanalen in snackbars en andere horecabedrijven zijn vaak de grote boosdoener bij ernstige branden. Alleen als afzuigkanalen brandschoon zijn, verspreidt een brand zich minder snel. Citaat uit een zogenaamd situatierapport van de brandweer: “Eén millimeter vetaanslag in het afzuigkanaal betekent al een verhoogd risico op brand. Houd je een lucifer bij twee à drie millimeter vet dan vliegt letterlijk de vlam in de pijp….”

Met name bronnen met open vuur vormen een risico indien het afzuigkanaal is aangekoekt; kookinstallaties als gaspitten, barbecueroosters en bakplaten. Zeker als afzuigkanalen niet buitenom lopen maar binnendoor, kan een brand grote verwoestingen aan een pand aanbrengen en is blussen voor de brandweer uiterst moeilijk.

Horecaondernemers zijn niet wettelijk verplicht afzuigkanalen te reinigen. Toch staat er vaak wel iets over in de voorwaarden van de verzekeraar. Bovendien kan een ondernemer na brand natuurlijk nalatigheid ten laste worden gelegd als kanalen niet goed schoon zijn of de (wel verplichte!) inspectieluiken ontbreken. Vakvereniging ProFri adviseert om de polissen goed na te lezen. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen en nooit wil worden aangesproken voor nalatigheid, laat jaarlijks zijn toestellen en kanalen inspecteren.

Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 1 – Najaar 2016

Meer over