Meeste coronamaatregelen voor de horeca vanaf vandaag voorbij

Actueel |
25 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - protocol

De tweede stap van de versoepelingen die eerder werden aangekondigd, gaat vandaag (25 februari) in. Ook voor cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken vervallen vrijwel alle restricties, maar de regels bij een besmetting blijven van kracht. Wat is de nieuwe situatie?

Sinds vrijdag 18 februari is de verplichte sluitingstijd van 22.00 uur naar 01.00 uur gegaan. Het CTB bleef nog wel verplicht, net als de anderhalve meter in het zitgedeelte. Dat is voor de meeste horeca nu voorbij.

Dit is de situatie in de horeca vanaf vrijdag 25 februari

  • Normale openingstijden gelden weer
  • Het coronatoegangsbewijs vervalt
  • Ook in de afhaal vervallen de anderhalve meter afstand en de mondkapjesplicht
  • De tijdelijke afscheiding tussen afhaalgedeelte en zitgedeelte is niet meer verplicht

Bijeenkomsten binnen met meer dan 500 mensen zonder vaste zitplaats, zoals de nachthoreca en festivals, zijn weer mogelijk. Daarvoor geldt wel: Testen voor toegang.

Isolatieregels

Ondanks de versoepelingen gelden nog wel een aantal regels en adviezen. Wie klachten heeft, blijft thuis en laat zich testen bij de GGD. Na een positieve test blijft de betreffende persoon vijf dagen thuis in isolatie. Dat betekent dat deze persoon zich afzondert om te voorkomen dat andere mensen besmet raken. Als de persoon na vijf dagen 24 uur klachtenvrij is, kan hij of zij uit de isolatie.

Horeca niet meer sluiten

Het kabinet werkt aan een systeem waarbij sectoren zoals de horeca niet meer dicht hoeven als er een nieuwe variant opduikt. In dat geval moet er een pakket maatregelen klaarliggen die verspreiding tegen moet gaan. De Horeca Alliantie (ProFri, NHG en VCHO) praat hierover mee. Daarbij worden ook de financiële gevolgen van de pandemie voor ondernemers en mogelijke oplossingen besproken.