Luidere roep om solidariteit met de horeca via heffing

Actueel |
26 januari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock.

De roep om een solidariteitsheffing voor de horeca en andere door corona getroffen beroepen wordt luider. De Horeca Alliantie droeg een dergelijk idee al eerder aan bij het kabinet en de Tweede Kamer.

In een column op webplatform De Ondernemer pleit nu ook econoom en bijzonder hoogleraar Cor Molenaar voor een solidariteitsheffing. Molenaar schrijft: “Virologen hebben een tunnelvisie, waar de economie niet in past. Dit is funest voor veel kleine en ook grote ondernemingen. Er moet een noodfonds komen voor de gehele retail, horeca en alle zzp’ers!”

Manifest Horeca Alliantie

De vakverenigingen ProFri, VCHO en NHG pleitten via het samenwerkingsverband Horeca Alliantie bij het kabinet al eerder voor een solidariteitsheffing. In de bijlage van het Manifest dat de Horeca Alliantie eind vorig jaar aan kamerleden en het kabinet overhandigde staat te lezen:

“De overheid stelt een negatieve en positieve Solidariteitsheffing in via de belastingen voor drie jaar (of langer).

Voor branches (zoals de horeca) en beroepen die direct zijn aangetast door verordonneerde lockdowns geldt voor alle belastingschijven en -tarieven: een positieve Solidariteitsheffing. Ofwel: belastingtarieven worden voor drie jaar of langer met 5 tot 10 procent verlaagd.

Voor branches die niet getroffen zijn door lockdownmaatregelen (en vaak juist floreerden) geldt een negatieve Solidariteitsheffing: een verhoging van de tarieven van 5 tot 10 procent.”

Lees hier de column van econoom Cor Molenaar