Livestream met ONL: “Meer aandacht voor stoppers”

Actueel |
16 oktober 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shella Cortissos namens de Horeca Alliantie en ONL-voorzitter Hans Biesheuvel

Frans van Rooij van vakvereniging ProFri stelde vanochtend namens de branche vragen aan Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL) en gesprekspartner van het kabinet. Zo vroeg Van Rooij aandacht voor de positie van stoppende ondernemers.

“Hoewel er bedrijven in onze branche zijn die het goed doen, zien we ook bedrijven waar het ondernemersinkomen erbij inschiet en schulden worden opgebouwd,” zei Van Rooij tijdens de livestream van de Horeca Alliantie en ONL.

Stoppers


Uit de achterban van ProFri krijgt Van Rooij vragen van ondernemers die, vanwege de uitzichtloze situatie, overwegen te stoppen. Van Rooij: “Dat kán betekenen dat niet alleen de ondernemer, maar ook de eventuele meewerkende partner of kinderen zonder werk en inkomen komen te zitten. Medewerkers krijgen WW of bijstand, maar deze mensen zitten dan met lege handen en waarschijnlijk de nodige schulden.”

Winterslaap


Biesheuvel wees er in de beantwoording op dat het beleid nu vooral is gericht op tijdelijke ondersteuning, “zodat een bedrijf als het ware even in winterslaap kan”. Hij gaf wel aan dat gewerkt wordt aan maatregelen om de schulden te bevriezen en ondernemers zelf een beroep kunnen doen op gemeentelijke TOZO-regelingen. Biesheuvel gaf aan dat gesproken wordt over een stopperslening, die ondernemers die hun bedrijf beëindigen even lucht geeft. In deze lening kan dan ook de transitievergoeding worden ondergebracht die aan afvloeiende medewerkers betaald moet worden.

Vervolggesprek


Als er meer bekend wordt over deze en andere nieuwe steunmaatregelen van de overheid, gaat ProFri samen met de partners binnen de Horeca Alliantie opnieuw in gesprek met ONL-voorzitter Hans Biesheuvel.