“Liever friet uit zakje dan friet uit een bakje”

Actueel |
21 september 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Bakje of zakje? / Archieffoto

De druk op de branche om na plastic tasjes ook plastic bakjes in de ban te doen, neemt snel toe. De Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer (D66) gebruikt in zijn strijd voor een afvalloze provincie de plastic patatbakjes als voorbeeld. Hij wil er korte metten mee maken.

In een opinieartikel voor een regionaal dagblad schrijft het lid van gedeputeerde staten van de provincie Gelderland: “Het laten betalen voor plastic tasjes laat zien dat een prijsprikkel werkt. In één jaar tijd zijn er 70 procent minder plastic tassen over de toonbank gegaan nu winkeliers ze niet meer gratis mogen verstrekken. Dat zijn er heel erg veel. Waarom dan niet 10 cent extra vragen voor patat uit een plastic tray?”

Scheffer richt zich in zijn artikel niet alleen op de snack- en frietbakjes van polystyreen. Hij vindt dat ook serieuze zaak moet worden gemaakt met frisdrankflesjes van kunststof, chipszakken en folie. De gedeputeerde verheft echter het frietbakje tot een symbool dat hij verfoeit. Hij schrijft: “Liever friet uit een zakje dan friet uit een bakje! Voorkomen is beter dan genezen. Zo sluiten we de kringloop en maken we samen werk van afval.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 5 – Najaar 2017

Meer over