Lezing en expositie over Groninger frituurcultuur

Actueel |
20 nov 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Ubel Zuiderveld (alias Fritoricus Ubelski) geeft op 23 november een lezing met proeverij in Groningen over de lokale frituurcultuur. Het evenement maakt deel uit van het randprogramma rond de tijdelijke expositie ‘The yolk’s is on you’ in Cafetaria Koning.

Van boerenfriet uit de Oosterpoort tot raspatat uit Warffum. Van grijpsnack tot iconische snackklassiekers als de eierbal en firebal. Ze komen allemaal aan bod tijdens de lezing van Zuiderveld over de ‘Grunneger Frituur Cultuur’. Locatie hiervoor is Kunstinstelling Het resort aan de Nieuwe Jansstraat 35 in Groningen. Naast allerlei verhalen over de geschiedenis en smaken van die Groningse frituurcultuur, zijn er een aantal proeverijen voor de bezoekers.

De cafetaria als sociaal domein

De lezing en de bijbehorende proeverijen zijn een extra evenement bij de expositie ‘The yolk’s on you’ in Cafetaria Koning. Drie kunstenaars (Natasja Mabesoone, Jesse Strikwerda en Josse Pyl) doken hiervoor de Groningse frituurcultuur in. Ze deden onderzoek naar de cafetaria als sociaal domein, als decor van dagelijkse rituelen en als een plek waar volkscultuur zich ontwikkelde.

De tentoonstelling The yolk’s on you is te zien in cafetaria Koning. Foto: website Het resort.

Tentoonstelling gratis bezoeken

Kunstinstelling Het resort uit Groningen organiseert de expositie ‘The yolk’s on you’. Hierin zijn de bevindingen van de kunstenaars terug te zien. Deze expositie over de volkscultuur in de snackbar is tot 12 december 2025 gratis te bezoeken. Eerder dit jaar waren er al tentoonstellingen over de bruine kroeg en het WK stamppot koken. Oude en nieuwe tradities rondom eet- en drinkcultuur stonden daarbij centraal.

Authentieke snackbar

De locatie van de expositie is Cafeteria Koning aan de Bedumerweg 15 in Groningen. Deze staat bekend als een van meest authentieke snackbars in de stad Groningen. Dat komt niet alleen door de volgens familierecept gemaakte eierbal. Ook het interieur is kenmerkend en bestaat onder meer uit bruine muurtegels.

Ubel Zuiderveld alias Fritoricus Ubelski. Foto: Het resort.

Over Fritoricus Ubelski

Ubel Zuiderveld (alias Fritoricus Ubelski, Grootegast, 1962) is een horecaschrijver die al ruim 35 jaar de vaderlandse friet- en frituurcultuur onderzoekt. Hij schreef verschillende boeken en artikelen over dit onderwerp, onder meer voor Frituurwereld. Op TikTok en Instagram, beantwoordt hij als Fritoricus Ubelski in ongeveer een minuut vragen als: wat is een friet gun, wie is Jan Patat en welke kroket eet onze koning?