“Leeftijdsgrens voor de verkoop van energiedrankjes dichtbij”

Actueel |
29 september 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock, Jirik V.

Het invoeren van een leeftijdsgrens voor de verkoop van energiedrankjes lijkt nabij. Uit een rondgang van de organisatie Foodwatch blijkt dat een overgroot deel van de supermarkten voorstander is van een wettelijk minimum leeftijd.

Foodwatch stelt: “Na tien jaar lang campagnevoeren tegen de verkoop van energiedrankjes aan jongeren is het eindelijk zover. Na een nieuwe oproep aan tien grote supermarkten in Nederland, staan ze allemaal open voor een leeftijdsgrens voor energiedrankjes. Samen zijn ze goed voor een marktaandeel van zo’n 90 procent van alle supermarkten.”

Overdosis cafeïne

De organisatie stelt verder: “De overgrote meerderheid is dus al overtuigd. En dat werd tijd ook, gezien de dodelijke ongelukken die deze drankjes bij jongeren kunnen veroorzaken.” In het recente verleden stierven al jongeren acuut aan een overdosis cafeïne door energiedrankjes.

“De marketing voor energiedrankjes is overweldigend,” meldt Foodwatch. “De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft alarm geslagen en roept op tot een leeftijdsgrens van 18 jaar. Een grote consumptie van energiedrankjes kan leiden tot hartritmestoornissen, slaapproblemen en zelfs nierfalen.”

Foodwatch roept supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) op om zich hard te maken voor een wettelijke leeftijdsgrens.

Meer over