KVK: Recordaantal bedrijfsstoppers, ook frituursector voelt druk

Actueel |
30 apr 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten


In het eerste kwartaal van 2025 noteerde de Kamer van Koophandel (KVK) de sterkste stijging van het aantal bedrijfsbeëindigingen in tien jaar tijd. Vooral zelfstandigen en kleine ondernemers voelen de toenemende druk, waaronder ook ondernemers in de frituursector.

In totaal stopten 60.964 vestigingen in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is een stijging van 37% ten opzichte van dezelfde periode in 2024, toen het om 44.590 stoppers ging. De stijging deed zich voor in álle sectoren, met de grootste toename in de land- en tuinbouw (90%), gezondheidszorg (72%) en bouw (50%).

Maar ook in de horeca, waar frituurspeciaalzaken onder vallen, zijn ondernemers genoodzaakt hun deuren te sluiten. In totaal behoort 73% van de stoppers tot de groep ZZP’ers, maar ook bedrijven met personeel verdwijnen steeds vaker uit het straatbeeld.

Coronaschulden drukken zwaar op ondernemers

Een belangrijke oorzaak die meespeelt, is de aflossing van opgebouwde coronaschulden. Veel ondernemers moeten sinds 2022 belastingschulden terugbetalen die tijdens de pandemie tijdelijk waren opgeschort. Voor bedrijven met krappe marges, zoals frituurzaken, komt deze extra financiële druk bovenop stijgende kosten voor energie, lonen en inkoop.

“Als ondernemers stoppen terwijl ze in principe een gezond bedrijf hebben, maar door externe omstandigheden zoals coronaschulden of energielasten niet meer kunnen ondernemen, is dat een negatieve ontwikkeling,” aldus Josette Dijkhuizen, bijzonder hoogleraar en ondernemer.

Minder starters, maar meer BV’s

Het aantal nieuwe bedrijven daalde met 17% tot 60.448 – de sterkste daling in tien jaar. Toch is er een opvallende trend: het aantal starters dat kiest voor de rechtsvorm Besloten Vennootschap (BV) nam met 25% toe. Mogelijke verklaring hiervoor is de verscherpte handhaving op schijnzelfstandigheid en de verwachte invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers.

Veel vragen over stoppen

KVK-adviseurs merken dat ondernemers vaak niet goed weten hoe ze een bedrijfsbeëindiging moeten aanpakken. Van belastingzaken en personeelsafwikkeling tot huurcontracten – stoppen blijkt complexer dan gedacht. Een veelgemaakte fout is dat ondernemers zich direct uitschrijven bij de KVK, terwijl andere stappen nog geregeld moeten worden, zoals de toegang tot de zakelijke bankrekening of administratie.

Frituursector gewaarschuwd

Ook voor ondernemers in de horeca is het rapport een signaal om alert te blijven. De combinatie van coronaschulden, stijgende lasten, onzekerheid over regelgeving en personeelstekorten maakt het noodzakelijk om tijdig na te denken over toekomstbestendigheid of een mogelijke bedrijfsovername of -beëindiging.

Bron: Kamer van Koophandel, Trendrapport Q1 2025 – Sterkste stijging van het aantal stoppers in 10 jaar, 15 april 2025.

Foto: iStock