Jack van Hooft: “ProFri heeft een warm plekje in mijn hart”

Actueel, Achtergrond |
21 juni 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Jack van Hooft van Restaria Lucullus in Tilburg

ProFri-Ambassadeur van de Week

Restaria Lucullus is een traditionele cafetaria in een volkswijk in Tilburg. Eigenaar Jack van Hooft is een fastfoodondernemer die al veertig jaar zijn eigen koers vaart. ProFri heeft een warm plekje in zijn hart.

Hoe kwam je in contact met ProFri?
“In het verleden heb ik verschillende functies bekleed bij Koninklijke Horeca Nederland. Die organisatie was er meer voor de hele horeca. Toen ik daar geen bestuurslid meer was, ben ik benaderd door Frans van Rooij om bij ProFri in het bestuur te komen. Ik kon niet weigeren want ik bewonder zijn bevlogenheid.”

Wat zijn je ervaringen met de vereniging?
“ProFri is een echte vakorganisatie. Je spreekt hier meer collega’s uit ons vak. Ik ben een fastfoodondernemer dus voel ik me hier veel meer thuis. ProFri heeft een warm plekje in mijn hart. Ik zal er altijd lid van zijn.”

Waarom?
“De toegevoegde waarde van ProFri is het delen van informatie aan elkaar. In de veertig jaar dat ik nu ondernemer ben, leer ik het meeste van collega’s. Bijvoorbeeld door bij een ander in de keuken te kijken. Dat noem ik ‘sociaal rendement’. Ik heb inmiddels een breed netwerk. Nog steeds zie ik dingen bij anderen waarvan ik dan denk: dat is handig.”

Heb je een advies aan andere leden?
“Neem actief deel. Je moet zelf je best doen en niet alleen lid worden vanwege de financiële voordelen. Kijk eens op de website van Frituurwereld. Daar staat ook veel informatie.”

Je hebt geen keurmerk Met Goud Bekroond of Goed Gefrituurd?
“Dat is er nog niet van gekomen. Ik sta erom bekend dat ik niet zo snel in een keurslijf ben te vangen. Ik ben ook geen lid van een formule. Dat keurmerk Goed Gefrituurd gaat er binnenkort wel van komen. Verder zou ik graag voor onze huisgemaakte satésaus het keurmerk Met Goud Bekroond willen aanvragen.”

Klopt het dat er geen website is voor Lucullus?
“Dat is een bewuste keuze. We zijn een begrip in Tilburg. We zijn een echte traditionele buurtcafetaria aan een doorgaande weg naar het centrum. Hier vlakbij zitten het ROC, de universiteit en station Tilburg-West. Mensen weten ons te vinden. Bovendien wil ik het assortiment simpel houden. We verkopen friet, snacks, burgers, softijs en softdrinks.”

Van links naar rechts een kijkje binnen bij Restaria Lucullus, Mixx Broodjes en Chapeau

Acht jaar geleden ben je een broodjeszaak gestart?
“Het naastgelegen pand kwam vrij en dat hebben we gekocht. Mijn zoon Mickey runt hier een traditionele broodjeszaak, Mixx Broodjes. We hebben er bewust twee aparte zaken van gemaakt. Mixx is echt een rustpunt. Hier kunnen bijvoorbeeld vertegenwoordigers in pak rustig een broodje eten.”

Daarnaast heb je een broodjesbezorgbedrijf op het industrieterrein?
“Chapeau is een dark kitchen waar elke werkdag acht medewerksters bezig zijn om broodjes klaar te maken voor de bedrijven die op het industrieterrein zitten zoals Tesla. Deze kunnen ze alleen online bestellen.”

Hoe is de wisselwerking tussen deze bedrijven?
“Ze zijn complementair. Het zijn allemaal fastfoodbedrijven: je kunt hier snel en gemakkelijk voedsel bestellen. De klanten van de broodjeszaken hebben ook wel eens zin in een broodje kroket en stappen bij de cafetaria binnen voor een frietje. Ik zeg altijd: ‘Verandering van smaak doet genieten’.”

Restaria Lucullus

Wandelboslaan 38
5042 PD Tilburg
https://www.mixxbroodjes.nl
https://www.chapeautilburg.nl

  • Bestaat sinds: 1985. De naam Lucullus verwijst naar een Romeinse veldheer die eetfestijnen organiseerde. Het voorvoegsel ‘Restaria’ staat er ook al heel wat jaren voor maar Jack van Hooft is geen lid van de gelijknamige keten.
  • Eigenaar: Jack van Hooft
  • ProFri-lid sinds: 2012 (oprichtingsjaar van ProFri)
  • Bijzonderheden: met zijn zoon Mickey heeft Jack naast de cafetaria een broodjeszaak: Mixx Broodjes. Op het industrieterrein Vossenberg in Tilburg heeft hij een bezorgbedrijf voor broodjes (Chapeau Broodjes).
  • Specialiteiten: zelfgemaakt stoofvlees en satésaus. Het meest verkocht is de friet. Voor de broodjeszaak Mixx laat de ondernemer hete kip volgens eigen recept maken bij de poelier.
  • Minder in trek: “De gewone vleeskroket. Geen idee hoe het komt. De andere varianten op de kroket en de Bourgondiër verkopen wel goed.”
  • Producten die in de lift zitten: halal en kip. “We zitten hier in een volksbuurt met een moskee in de buurt. In onze zaak komen van allerlei mensen en we hebben nooit gedoe.”

Restaria Lucullus met basisvermelding in de Nationale Smulgids

Tekst: Bianca Roemaat. Foto’s: ProFri en Lucullus.

Meer over