Is de eierbal erfgoed?

Trivia |
21 maart 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Hoe noordelijker je komt, des te vaker tref je de eierbal aan in het snackassortiment. In Slagharen troffen we hem aan bij cafetaria-lunchroom Emmy. Ondernemer Hans Schlepers verkoopt voor weinig geld een eierbal speciaal. Dat is een snackgerecht waarbij ook toast, rauwkost, een bolletjes rundvleessalade en satésaus wordt geserveerd.

Het Overijsselse Slagharen is nog heel wat kilometers verwijderd van het mekka van de eierbal. Dat is namelijk Groningen. Daar ijvert men voor de erkenning van de eierbal als immaterieel erfgoed. Het Brabantse worstenbroodje is al wel opgenomen in deze eregalerij, de eierbal nog niet. Hoewel de eierbal als snack typisch Gronings is, is hij feitelijk afgeleid van de eeuwenoude Engelse snack Scotch eggs.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de eierbal al ongeveer 65 jaar een vaste waarde is in het Groningse snacklandschap. Enfin. Ook RTV Noord steunt het erfgoedstreven. De regionale omroep heeft zelfs een uitgebreid dossier op zijn website, helemaal gewijd aan het wel en wee van de eierbal: www.rtvnoord.nl/eierbal.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 3 – Voorjaar 2017