ING: “Minder scherpe daling aantal pintransacties”

Actueel |
21 oktober 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Pindirect.nl

Het aantal pintransacties daalt bij de nieuwe horeca-lockdown minder scherp dan in maart. Aldus ING Bank. In maart waren er op de eerste lockdowndag 85 procent minder pinbetalingen tegen min 65 procent op 15 oktober.

Het aantal betalingen was net weer min of meer op niveau. Gemiddeld lag het aantal pintransacties in de horeca in april 69 procent onder normaal; in juni was dit nog min 33 procent. Na verder herstel van juli tot en met september, valt het aantal transacties nu dus weer ver terug.

Meer thuisconsumptie

Bureau Datlinq rapporteert dat het aantal consumptiemomenten thuis zelfs in het tweede kwartaal van dit jaar (april tot en met juni) 20 procent hoger lag dan normaal. De hoeveelheid eet- en drinkmomenten buitenshuis was echter 70 procent lager. Het gaat hierbij om de horeca, maar ook om eet- en drinkgelegenheden op het werk (catering), tankstations en bijvoorbeeld treinstations.

Harde klap

ING-economoom Marten van Garderen zei op NPO Radio 1: “Ondernemers hebben geleerd van de vorige sluiting en passen sneller hun businessmodel aan. Nu kunnen de ideeën van de lockdown in maart weer direct van stal worden gehaald. En dat zie je terug in de omzetcijfers. Maar een harde klap blijft een harde klap, ook als hij iets minder heftig is.”