Foto’s uit het archief, jubileum op komst

Actueel, Achtergrond |
13 september 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

ProFri is hard op weg naar zijn tweede lustrum. In maart 2022 bestaat de vakvereniging tien jaar. Frituurwerelds redacteur Ubel Zuiderveld neemt daarom een duik in zijn frietarchief.

Op deze pagina zie je enkele oude advertenties waarin frietverkopers hun bakwaren aanprijzen. De oudste advertentie is afkomstig van Madame Fritz. In de jaren 1868 en 1869 maakte deze Belgische weduwe van frietondernemer Fritz al reclame voor haar kraam, die present was op kermissen en markten in het zuiden van ons land.

Het heeft er alle schijn van dat zij, net als bij onze zuiderburen, in ons land een pioniersrol vervulde bij de frietverkoop. Daarnaast enkele advertenties uit het begin van de twintigste eeuw, zoals de zoektocht naar een “nette dame” die in Venlo frietaardappelen wilde schillen.

Op deze pagina zie je enkele frietfoto’s uit het begin van de vorig eeuw. Waaronder twee uit de Eerste Wereldoorlog. Eén van Britse militairen die in Groningen in 1915 op het kamp waar ze geïnterneerd waren een fish & chips shop exploiteerden. Uit hetzelfde jaar stamt de ansichtkaart van een “frites huisje” van Vlaamse soldaten op een interneringskamp in Harderwijk.

Uit 1924 is een vroege foto bekend van frituur Reitz in Maastricht, vermoedelijk de oudste nu nog bestaande frietzaak van ons land. Maar in hetzelfde jaar doemt vermoedelijk ook de eerste frietkar op in Amsterdam (zie foto van de kraam op houten wielen). Daarnaast een frietkraamfoto van later datum met kinderen bij een Brabantse frietkraam.

Dit artikel is reeds eerder verschenen in magazine Frituurwereld 13.