Veilig voedsel: HACCP bijna geruisloos verdwenen

Actueel |
16 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Toos Houwers, foto: Frituurwereld.

HACCP. Het was ruim twintig jaar geleden het toverwoord bij optimale voedselveiligheid. Sinds dit jaar zijn HACCP-certificaten niet meer geldig. HACCP verdween bijna geruisloos van het toneel; er kwamen nieuwe standaards voor in de plaats.

HACCP, een term uit de ruimtevaart, draaide in de kern van de zaak altijd om meten en registreren; het inventariseren van potentiële bedreigingen voor de (voedsel)veiligheid en een gedegen registratie. Cafetaria’s die snacks, friet of maaltijden aan derden leveren, werkten op beperkte schaal met HACCP-certificering. De HACCP-certificaten voor levering aan derden zijn niet meer geldig.

Andere certificering

Hoewel het verdwijnen van HACCP sinds 2017 bekend was, kreeg de Houwers Groep, specialist op het gebied van voedselveiligheid-inspecties, er de afgelopen tijd veel vragen over. Toos Houwers vertelt: “Tot dit jaar is Dutch HACCP gezien als een kwaliteitssysteem zoals ISO, FFSC, BRC enzovoort. Vanaf 2021 stopt de Dutch HACCP certificering. Veel bedrijven zijn overgegaan op een andere certificering. HACCP was, gelet op het beperkte aantal deelnemers, te kostbaar geworden.”

Hygiënecode Horeca

Hoewel bestaande hygiënecodes voor de horeca deels zijn gebaseerd op de HACCP-principes, zijn ze volgens Houwers nog prima bruikbaar. Wel is er een andere actualiteit die wellicht noopt tot herziening van procedures rond voedselveiligheid.

Houwers: “Nu de horeca nog langer de deuren dicht moet houden, zien steeds meer ondernemers kansen in het verkopen van maaltijden via het zogenaamde derdenkanaal. Een samenwerking met de (lokale) supermarkt is natuurlijk een creatieve oplossing en wellicht een gat in de markt. Maar vergeet je de voedselveiligheid niet? Check of je HACCP-certificaten nog up to date zijn. Want toezicht gaat gewoon door, ook in coronatijd.”

Lees ook: Alles over de Hygiënecode voor de Horeca