Horeca Hausse: 7 cijfers van het statistiekbureau

Actueel |
6 nov 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Het aantal horecabedrijven groeit al jaren als kool. Om de haverklap berichten de media erover. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Den Haag zette onlangs langjarige cijfers over de restaurants, fastfood, catering en andere deelsectoren op een rijtje. Het CBS vergeleek de actuele cijfers met 2007.

7 horecacijfers van het statistiekbureau:

1. Groei van 83 procent

Een groei van het aantal horecabedrijven van 83 procent in 17 jaar. Dat is volgens het CBS de oogst. “Het totaal aantal bedrijven in de eet- en drinkvoorziening nam tussen 1 oktober 2007 en 1 oktober 2024 met 83 procent toe, van bijna 38 duizend tot 69 duizend,” aldus de cijferaars in Den Haag.

2. Bedrijf en aantal vestigingen

Het CBS tekent hierbij wel aan dat het hier niet gaat om het aantal vestigingen, maar het aantal bedrijven. Concerns en formules met meerdere vestigingen worden als één bedrijf geteld. Tel je elke vestiging apart, dan kom je op ruim 74.000.

3. Eventcatering groeit sterk, maar….

Het aantal bedrijven in de eventcatering is verreweg het sterkst gegroeid. Hun aantal is tussen 1 oktober 2007 en 1 oktober 2024 liefst verzesvoudigd. De groei bestaat voor het grootste deel uit eenmanszaken, waaronder lokale maaltijdbezorgers, maar ook zzp’ers die als uitzendkracht in de horeca werkzaam zijn. Wordt de eventcatering niet meegerekend, dan blijft de groei van het aantal eet- en drinkgelegenheden in de afgelopen 17 jaar beperkt tot 25 procent.

4. Groei restaurants, krimp cafés

Het CBS noteert verder: “Het aantal restaurants in Nederland is sinds 2007 met 58 procent toegenomen. Het aantal cafés is juist met 33 procent afgenomen.” Op 1 oktober 2007 waren er in Nederland 10.390 restaurants. Afgelopen 1 oktober lag hun aantal op 16.460.

5. Groei overige eetzaken

Het aantal overige eetgelegenheden nam nog forser toe. Het gaat hierbij om een groep die het CBS voorheen fastfoodrestaurants en in een grijzer verleden spijsverstrekkers noemde. Het is een breed pallet aan eetzaken: van QSR’s (Amerikaanse quick service restaurants) tot ijssalons, lunchrooms, cafetaria’s, dönerzaken en eetkramen op de markt.

Het waren er 9900 in 2007 en zijn er 16.285 nu. Getalsmatig zijn cafetaria, snackbars en andere frituurspeciaalzaken met circa 5400 de grootste groep binnen dit segment.

6. Flevoland groeit hardst

Flevoland telt in 2024 liefst 197 procent meer bedrijfsvestigingen in de horeca dan 17 jaar geleden. “Het aantal bedrijfsvestigingen in de eet- en drinkvoorziening is het hardst gegroeid in Flevoland, met een verdrievoudiging tussen 2007 en 2024,” schrijf het CBS.

De top drie van de snelste groeiregio’s bestaat verder uit de provincies Noord-Holland (groei van 144 procent) en Utrecht (142 procent). Limburg is de beperkste groeier: hier nam het aantal horecabedrijven in 17 jaar met 28 procent toe.

7. Meeste horeca in Noord-Holland

Gerekend in aandelen zijn “de meeste eet- en drinkvoorzieningen in Noord-Holland (25 procent), Zuid-Holland (21 procent) en Noord-Brabant (13 procent). Deze drie provincies zijn dus samen goed voor 59 procent van alle eet- en drinkvoorzieningen in Nederland.”

Noord-Holland blijft met meer dan 600 eet- en drinkvoorzieningen per 100 duizend inwoners bovendien de provincie met meeste vestigingen per inwoner. Toeristische provincies zoals Zeeland (bijna 500 per 100 duizend inwoners) en Limburg (meer dan 400 per 100 duizend inwoners) komen op de respectievelijk tweede en vierde plek.

Foto: Shutterstock, Trabantos