Horeca boos op GGD: ‘Hier kunnen we onmogelijk tegen opboksen’

Actueel |
10 augustus 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: GGD IJsselland / Pedro Sluiter

De horeca is verontwaardigd over de personeelswerving van de GGD. Voor een nieuwe vaccinatiecampagne zijn 13.000 mensen nodig. Omdat relatief hoge uurlonen worden betaald, is de GGD een rechtstreekse concurrent van de horeca, die toch al kampt met een groot tekort aan medewerkers.

“Oneerlijke concurrentie,” zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen in de media. Hij wijst erop dat de horeca door corona, en eerdere wervingscampagnes van de GGD, reeds een kwart van zijn personeel zag vertrekken. “Hier kan de horeca onmogelijk tegen op boksen,” zegt ook Frans van Rooij, directeur van vakvereniging ProFri.

“We worden kapot geconcurreerd”

Ook de Amsterdamse horecaondernemer Won Yip komt in de media aan bod. Hij zegt in de dagbladen: “We worden kapot geconcurreerd met ons eigen belastinggeld.” Een uurloon in de horeca is voor twintigers ongeveer 14 euro bruto, de GGD-beloning kan oplopen tot 23 euro netto. Vakbond FNV meent dat het minimumloon en de jeugdlonen drastisch omhoog moeten, ook in de horeca.

“Alles wijst op een loongolf”

“Alles wijst erop dat ons een loongolf staat te wachten,” zegt ProFri’s Frans van Rooij. “Cafetaria’s moeten er rekening mee houden, dat de lonen van met name flexkrachten omhoog zullen moeten om mensen wat langer aan je bedrijf te kunnen binden.” Hij bespeurt bij mystery guestbezoeken dat cafetaria’s vaak dik in orde zijn, maar op het punt ‘personeel’ vaak minder goed scoren. “We constateren dat voor opleiden van medewerkers de aandacht vaak onvoldoende is, waardoor omzetkansen niet ten volle worden benut.”

“Nu 80.000 vacatures”

Volgens KHN-voorzitter Willemsen ligt het aantal vacatures in de horeca nu rond de 80.000. Voor corona waren dit er circa 35.000. In die tijd publiceerde KHN samen met SVH een arbeidsmonitor voor de horeca. Het aantal banen in de horeca steeg de afgelopen twintig jaar van 384.000 naar 489.000. In 2025 kan dit opgelopen zijn naar 541.000.

“Enorme banengroei fastfood”

De sterkste banengroei in de horeca heeft plaats bij het quick servicesegment, waartoe naast cafetaria’s ook onder meer ijssalons en fastfoodrestaurants worden gerekend. Het aantal banen in dit segment groeide tussen 2001 en 2021 van ruim 71 duizend naar 95 duizend. Over drie tot vier jaar zal dit rond de 115 duizend liggen.