Horeca Alliantie: “Zwaar teleurgesteld”

Actueel |
14 april 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De Horeca Alliantie is zwaar teleurgesteld dat de terrassen niet per 21 april, maar op z’n vroegst per 28 april open mogen. “Dit kan nu al op een verantwoorde en veilige manier,” aldus het verband van ProFri, VCHO en NHG.

Met name ook burgemeesters hadden bij het kabinet aangedrongen op de spoedige heropening van terrassen. Zij denken dat in hun gemeenten via de terrassen de zogenaamde crowd-control beter mogelijk is, nu het lente is en steeds meer mensen naar buiten willen.

26 mei restaurants open

Het kabinet kwam gisteravond tijdens de persconferentie met een zogenaamd openingsplan. Voor de horeca zijn de volgende voorgenomen stappen van belang: per 28 april heropening van de terrassen, per 26 mei heropening van de restaurants voor (functioneel) eten en per 16 juni heropening van de overige horeca. Overigens blijft ook voor dit stappenplan de voorwaarde van kracht: “als het aantal coronabesmettingen het toelaat”.

“Verantwoord en veilig”

De Horeca Alliantie bepleit in zijn persreactie juist om ook de binnenruimte van horecazaken eerder te heropenen. ProFri, VCHO en NHG zeggen in hun gezamenlijke bericht: “Dit kan op een verantwoorde en veilige manier en het kan er juist voor zorgen dat mensenstromen gereguleerd worden. Immers, horecaondernemers zorgen ervoor dat gasten zich aan de coronaregels houden. Dit hebben zij in de zomer van 2020 al laten zien.”

“Steun verlengen”

De alliantie stelt verder: “Bovendien hebben lang niet alle horecazaken de beschikking over een (groot) terras. Door het openstellen van de binnenruimten worden alle horecaondernemers in de gelegenheid gesteld hun zaak te openen en wordt er dus geen onderscheid gemaakt tussen ondernemers.” Verder hamert de Horeca Alliantie op voortzetting van de steunmaatregelen na 1 juli aanstaande.