Grote vraag: open voor afhalen en bezorging?

Actueel |
13 oktober 2020 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Shutterstock

Gespannen wacht de horeca op Mark Rutte’s persconferentie. Dat de horeca verder in zijn mogelijkheden wordt beperkt, lijkt wel duidelijk. Voor frituurspeciaalzaken is de grote vraag: mogen cafetaria’s, snackbars en frituren doorgaan met het bereiden van afhaal- en bezorggerechten?

Bij vakvereniging ProFri stromen de vragen binnen. De belangrijkste: “Mogen we openblijven voor afhalen en bezorgen?” ProFri-directeur Frans van Rooij kan hem niet definitief met “ja” beantwoorden. Hij verwacht echter wel dat dit, net als in het voorjaar, het geval zal zijn. Naast afhalen en bezorgen, mocht toen bovendien de directe verkoop van frietkiosken met alleen een buffet doorgang blijven vinden.

“Om 19.00 uur geeft het kabinet een persconferentie. Pas dan weten we wat de definitieve besluiten zijn. Burgemeesters en lobbygroepen oefenen nog volop druk uit op de bewindslieden. Ook Hans Biesheuvel van ONL staat voor ons op de bres,” aldus Van Rooij.

“Belang benadrukt”

Vakvereniging ProFri benadrukte bij ambtelijk vooroverleg over de nieuwe maatregelen, net als in het voorjaar, het belang van frituurspeciaalzaken. Directeur Frans van Rooij heeft benadrukt dat er een maatschappelijke functie wordt bekleed, die zich laat vergelijken met de functie van de bakker en de slager op de hoek. “Afhalen dient ook de mensen die moeten werken en een maaltijd willen halen. Cafetaria’s en snackbars onderscheiden zich wat dat betreft van oudsher van de rest van de horeca,” aldus Van Rooij.

Ministerie

Van Rooij: “Het is op het ministerie van economische zaken in elk geval duidelijk. Er is toegezegd dat ze hiermee rekening mee houden bij de uitwerking van de besluiten die genomen worden in de loop van de dag.” Morgenochtend staat een nieuwe afspraak ingepland, zodat eventuele onduidelijkheden uit de persconferentie onmiddellijk opgehelderd kunnen worden. Nadat de lockdown half maart was afgekondigd, bestond er enige tijd onduidelijkheid over afhalen en bezorgen.

Alliantie

Morgenochtend komt ook de Horeca Alliantie, waarvan ProFri deel uitmaakt, vroeg in overleg bijeen. Van Rooij: “Alles is erop gericht eventuele onduidelijkheden zo snel mogelijk opgehelderd te krijgen en dat morgen alle informatie meteen goed verwoord wordt op de website van de overheid.”

Drankverbod

Op dit moment lijkt het in elk geval wel zeker dat de openingstijden voor de reguliere horeca verder zullen worden ingeperkt of dat de horeca mogelijk zelfs weer volledig op slot gaat. Daarnaast lijkt er een avondverbod te komen voor de verkoop van alcoholische dranken. Die ook gaat gelden voor supermarkten en andere winkels.