Grote brand bij Kwalitaria in Den Haag: vermoedelijk door fietsaccu

Actueel |
3 aug 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Donderdagavond is een grote brand uitgebroken bij Kwalitaria aan het Almeloplein, waarbij de hulpdiensten grootschalig moesten uitrukken. De melding kwam rond 22:40 uur, waarna de brand snel werd opgeschaald naar middelbrand en binnen minuten naar grote brand.

Volgens de eigenaar van de snackbar ontstond het vuur waarschijnlijk bij het opladen van een accu van een elektrische bezorgfiets in de zaak. Een getuige bevestigt dat de accu aan de lader lag toen deze ontplofte, waarna het vuur razendsnel om zich heen greep. De brandweer kon pas later melden dat het vuur onder controle was; intussen had de rook zich verspreid naar omliggende panden.

Van frituur naar fietsaccu: risico’s verschuiven

Waar brandveiligheid in cafetaria’s traditioneel vooral draaide om frituurinstallaties en afzuigsystemen, schuift het risico steeds vaker op naar randapparatuur – zoals bezorgfietsen en -scooters met krachtige lithiumaccu’s.

Frituurwereld waarschuwde eerder al voor de explosieve stijging van het aantal branden in de sector. Sindsdien zijn er opnieuw meerdere incidenten geweest, waarbij opvallend vaak accu’s in bedrijfsruimtes of keukens de vermoedelijke veroorzaker zijn. Recent was er nog een brand ontstaan vermoedelijk door een kassasysteem.

Deze Haagse brand is opnieuw een pijnlijk voorbeeld van hoe accu-gerelateerde branden de horeca hard kunnen raken – met grote schade, gezondheidsrisico’s en bedrijfsstilstand als gevolg.

Accu’s opladen in speciale brandveilige kluis

Wat veel ondernemers niet weten: er bestaan tegenwoordig gespecialiseerde accukluizen waarin lithiumaccu’s van bezorgvoertuigen veilig kunnen worden opgeslagen én opgeladen.

Deze brandwerende opbergsystemen zijn voorzien van hitte- en rookdetectie, automatische blusmechanismen en soms zelfs compartimentering om overslag van vlammen te voorkomen. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor bedrijven in de logistiek, mobiliteit en horeca.

Voor cafetaria’s en bezorgzaken is zo’n kluis een investering in continuïteit en veiligheid.

Actie is dringend nodig

De recente incidenten maken duidelijk dat brandveiligheid in de moderne cafetaria niet alleen meer draait om vet en vlam. Met de opkomst van elektrische bezorging nemen de risico’s buiten de keuken toe – letterlijk in de hoeken waar accu’s worden opgeladen.

Het is dan ook zaak dat ondernemers:

  • hun RI&E’s actualiseren met aandacht voor elektrische randapparatuur,
  • brandveilige laadplekken creëren of investeren in accukluizen,
  • en medewerkers bewust maken van de risico’s van verkeerd laden.

Verzekeraars, leveranciers en beleidsmakers zouden het gebruik van brandveilige accukluizen actief moeten stimuleren – of zelfs verplichten in risicovolle omgevingen.

Want wachten op nóg een incident is geen strategie.

Foto: District8

Meer over