
Het Nederlands Frituurcentrum (NFC) heeft het Frietmuseum een historische frituuroven geschonken. Aan Eddy Van Belle, eigenaar van Frietmuseum Brugge en Frietmuseum Brussel, werd de bakoven deze week symbolisch overgedragen door NFC-directeur Frans van Rooij.
De frituuroven met twee bakpotten is afkomstig van horecafamilie Epping uit IJsselstein. Nadat de familie vanuit een bakkerij een cafetaria startte midden vorige eeuw, is de oven hier lang in gebruik geweest.
Hij stond tot 2023 als museumstuk in het hotel van de familie. Die schonk de oven onlangs aan het Nederlands Frituurcentrum. Overigens overhandigde het NFC aan het Frietmuseum daarnaast nog een antieke frietsnijder voor de collectie.
“Betere plek is er niet”
De oven van het merk Herzog-Langen is een vroeg voorbeeld van een elektrische frituuroven met een dompelelement in de bakpotten. Rond 1947 kwamen de eerste frituren met een elektrisch spiraal op de markt. “Een betere plek om dit erfgoed te bewaren dan het Frietmuseum is er niet,” zei Van Rooij bij overhandiging aan Van Belle. “Onze frietcultuur danken we tenslotte aan onze zuiderburen.”
“Illustratie van friettraditie”
Omdat de oven in een depot wordt gereviseerd voor het Frietmuseum, vond de overhandiging symbolisch plaats met een foto van het museumstuk. Eigenaar Eddy Van Belle liet weten dat de oven uit IJsselstein wordt toegevoegd aan de permanente collectie van het Frietmuseum in Brugge. “De oven illustreert prachtig hoe de friettraditie zich verspreidde en evolueerde in de Lage Landen,” aldus Van Belle.
Frituurbestuurders present
De overhandiging had plaats in het Frietmuseum Brussel in aanwezigheid van bestuurders van de vakorganisaties Navefri-Unafri (België) en ProFri (Nederland). Van Belgische zijde waren voorzitter Bernard Levèfre en bestuurslid Eddie Cooremans present. ProFri was vertegenwoordigd via directeur Ubel Zuiderveld en de bestuursleden Marcel van Veen, Arjan Verploegen en Wilco van Seccelen.
Foto: Van Rooij (links) en Van Belle, foto Nederlands Frituurcentrum










































