Franchisecode volop in discussie

Actueel |
21 september 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De verhoudingen tussen franchisenemer en franchisegever. De rechten en plichten en de onderlinge omgang. Ze worden verankerd in de Nederlandse Franchise Code (NFC). Afgelopen zomer werd in Den Haag gesoebat of de NFC – een gedragscode die de branche zelf ooit vastlegde – een echte wettelijke status moet krijgen.

Minister Henk Kamp (economische zaken) wil de NFC in wetgeving vastleggen. Volgens Kamp wordt de verhouding tussen formule en ondernemers hierdoor evenwichtiger en kunnen ook rechters zich dan op de franchisewet baseren. In het algemeen zijn franchisegevers tegen, en de franchisenemers voor een franchisewet. Woordvoerders van franchiseformules verklaarden zelfs dat een wet een onwerkbare situatie oplevert.

Ralph Markwat van FHC Formulebeheer is tegenstander van de wet. In een column schreef hij: “Jaar op jaar zijn er maar een handvol gerechtelijke uitspraken aangaande franchise en lossen partijen de meestal individuele discussies vaak onderling op.” Advocaat Kees Kan (Franchisehulp.nl) noemt de tientallen conflictzaken die hij jaarlijks binnenkrijgt echter het topje van de ijsberg. In de frituurbranche zijn 911 cafetaria’s aangesloten bij 22 formules, zowel franchise als samenwerkingsverbanden. Totaal telt Nederland in allerlei sectoren 30 duizend franchisevestigingen met een gezamenlijke omzet van 30 miljard euro. Kamps wetsvoorstel ligt nu bij de Raad van State.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 5 – Najaar 2017

Meer over