Foodwatch: “Wij eten nog altijd teveel zout”

Actueel |
18 aug 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Nederlanders zijn minder zout gaan eten. De gemiddelde inname per dag daalde van 7,3 gram naar 6,6 gram. Voedselwaakhond Foodwatch waarschuwt dat wij echter nog altijd teveel zout eten. De organisatie roept de industrie op het zoutgehalte in bewerkte voedselproducten (verder) te verlagen.

Foodwatch introduceerde een zogenaamde Zoutmaxdag. Dat is de dag waarop een consument al genoeg zout heeft gehad voor een heel jaar. Afgelopen zondag was het volgens de organisatie Zoutmaxdag voor mannen van 18 tot en met 50 jaar. “Zij hadden op die dag hun zoutlimiet voor het hele jaar 2025 al bereikt.”

5 gram of 6 gram

Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert voor volwassenen een maximum van 5,0 gram zout per dag. In ons land ligt de limiet vooralsnog officieel wat hoger. Het Voedingscentrum beveelt aan niet meer dan 6 gram zout per dag te consumeren. Teveel zout levert volgens de Hartstichting en andere organisaties risico’s op voor de gezondheid, waaronder een (te) hoge bloeddruk.

Zoutonderzoek Boston

Wel wijst relatief nieuw onderzoek ook in een andere richting. Zo volgde de universiteit van Boston 2600 mensen met een lage bloeddruk langjarig. Na zestien jaar onderzoek luidde de conclusie dat zout (natrium in zout) minder schadelijk is dan lang werd aangenomen. Ook bleek dat zoutmineralen als kalium, calcium en magnesium een lage bloeddruk juist stimuleren.

“Mijd bewerkt zout”

De bekende Britse professor Tim Spector schreef in zijn boek Ingelepeld, vier jaar geleden verschenen: “Bij de meeste gezonde mensen, leidt mínder zout eten maar tot een verrassend geringe, klinisch verwaarloosbare afname van de bloeddruk.” Zout is volgens hem niet of nauwelijks een probleem. Wel waarschuwt hij tegen zouten in extreem industrieel bewerkte voedselproducten.

Foto: archief UZ Media