Foodservice 2025: Voorzichtig herstel, maar consument bereikt bestedingsplafond

Actueel |
5 mrt 2025 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

Volgens de nieuwste Periodemonitor van onderzoeksbureau Foodstep belooft 2025 opnieuw een uitdagend jaar te worden voor de foodservicebranche. De consument houdt de hand steeds steviger op de knip, en de kosten voor inkoop, energie en personeel blijven stijgen.

Toch liggen er juist in deze onzekere tijden volop kansen voor frituurondernemers die slim inspelen op de veranderende vraag. De snack blijft immers een geliefd genietmoment – zéker als het betaalbaar blijft. Met creatieve menu’s, slimme portiegroottes en een scherpe blik op marge en inkoop, kunnen frituurzaken hun positie verstevigen in een markt die vraagt om flexibiliteit en ondernemerschap.

De Periodemonitor van Foodstep biedt inzicht in de prestaties van de markt in de eerste periode van het jaar (1 januari – 28 januari). Terwijl de horeca en leisure voorzichtig groeien, staat catering onder druk en wordt de consument steeds kritischer. Voor ondernemers in de frituursector zijn de ontwikkelingen op het gebied van prijzen, marges en consumentengedrag extra relevant.

Forse prijsstijgingen drukken keten onder druk

Na een turbulent 2024 met hoge inflatie, beperkte marges en verslechterende volumes, zet deze trend zich ook in 2025 door. Inkoopprijzen en consumentenprijzen blijven stijgen, al lijkt de snelheid van deze stijgingen af te nemen. Volgens de Periodemonitor ligt de foodservicemarkt qua volume nog altijd onder het niveau van 2019. De hogere consumentenbestedingen zijn grotendeels toe te schrijven aan prijsstijgingen, niet aan meer afname in kilo’s of liters.

Horeca en leisure herstellen voorzichtig

De foodservice als geheel groeide in de eerste periode van 2025 met 1,4% in inkoopwaarde, aldus Foodstep. De groei zit vooral in de horeca en leisure, die samen een plus van 2,1% lieten zien. Opvallend is dat de segmenten leisure (zoals pretparken) en logies (zoals hotels) juist groei tonen, nadat deze vorig jaar achterbleven.

Catering in de min, on the go blijft groeien

Voor de catering was het begin van 2025 minder positief. Foodstep registreerde hier een daling van 0,6% in inkoopwaarde – de eerste daling in lange tijd. Het segment on the go liet daarentegen een groei zien van 3,3%. Dit suggereert dat consumenten, ondanks de druk op hun portemonnee, onderweg nog wel ruimte zien voor gemaksvoedsel.

Economisch klimaat steeds negatiever

Naast de cijfers over bestedingen signaleert Foodstep ook een bredere verslechtering van het economisch klimaat. Het consumentenvertrouwen, het oordeel over de economie en de bereidheid om geld uit te geven zijn in de eerste maand van 2025 sterk afgenomen. Dit sluit aan op de negatieve trend die zich al in de laatste maanden van 2024 aftekende. Geopolitieke spanningen en maatschappelijke onrust versterken dit negatieve sentiment.

Consumentenprijzen stijgen minder hard, producentenprijzen juist omhoog

Positief is dat de stijging van de consumentenprijzen (CPI) lijkt af te zwakken. Waar de CPI over heel 2024 nog op 5,4% uitkwam, lag deze in januari 2025 al onder de 5%. Voor ondernemers is dit echter slechts een deel van het verhaal. De producentenprijzen voor voedingsmiddelen blijven namelijk hard stijgen, een trend die al medio 2024 begon en zich onverminderd doorzet. Dat betekent dat ondernemers in de frituurbranche waarschijnlijk te maken krijgen met verdere kostenstijgingen in hun inkoop.

Slimme investeringen in data en technologie noodzakelijk

Foodstep stelt de vraag of 2025 wederom het jaar wordt van torenhoge kosten voor huisvesting, personeel, energie en inkoop. De onderzoekers zien kansen voor ondernemers die slim investeren in technologie en data, om zo grip te houden op hun bedrijfsvoering en marges te bewaken. Voor frituurspeciaalzaken kan dit bijvoorbeeld betekenen: efficiëntere inkoop, beter voorraadbeheer en nog scherper inspelen op consumentengedrag.

Conclusie: consument bereikt bestedingsplafond

Een belangrijke conclusie uit de Periodemonitor is dat consumenten duidelijk laten merken dat zij aan hun bestedingsplafond zitten als het gaat om uitgaven binnen de foodservice. Dit betekent dat prijsverhogingen steeds minder makkelijk zijn door te voeren. Ondernemers, waaronder de frituurprofessionals, staan daarmee voor een flinke uitdaging: hoe houd je je zaak rendabel in een markt waar de consument steeds prijsbewuster wordt en de kosten blijven stijgen?

Bron: Periodemonitor Periode 1 – 2025, Foodstep (www.foodstep.nl) / Foto: iStock

Meer over