FNLI waarschuwt: voedselproductie loopt gevaar door extreem hoge energieprijs

Actueel |
5 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: beeldbank Vavi, Agristo

Euro’s hogere prijzen voor een doos friet. Tekorten aan frikandellen en andere snacks. Niet alleen frituurspeciaalzaken, maar ook de producenten kampen met fors hogere energieprijzen. “Steeds vaker komt de continuïteit in gevaar,” waarschuwt brancheorganisatie FNLI. Snackproducent Harry Niemeijer pleit voor een maximumprijs voor energie.

De productiestop van zes weken die groenteproducent Hak voor begin 2023 aankondigde, staat niet op zichzelf. “Door de explosief gestegen energiekosten komen voedselproducenten steeds meer in het nauw,” waarschuwt de FNLI, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie. “De FNLI roept de overheid daarom op om niet langer te wachten met passende en effectieve maatregelen om de desastreuze effecten van de hoge energieprijzen te dempen.”

Stijging energie- én grondstofprijs

De organisatie vreest dat de Nederlandse voedingsproducenten straks het nakijken hebben doordat concurrenten in andere landen wél worden ondersteund. “Daarmee worden Nederlandse producten en bedrijven de markt uitgeprijsd en in hun voortbestaan bedreigd. Steeds meer bedrijven krijgen nu te maken met flexibele energiecontracten waardoor de stijging van de energieprijzen in een stroomversnelling komt.”

De energieprijzen in de voedingsmiddelensector waren in juni dit jaar 300% hoger dan in januari 2021. Uitschieters zijn bedrijven waar inmiddels 30 tot 40 procent van de kosten uit energielasten bestaat. De prijzen voor voedselgrondstoffen zijn in diezelfde periode bovendien met 36% gestegen. Aldus de FNLI in een persbericht.

Snackproducent: “Maximumprijs voor energie”

In de frituurbranche riep Harry Niemeijer van saus- en snackproducent Elite onlangs via de media de overheid op een maximumprijs voor energie vast te stellen. Het bedrijf in Neede zag de gaskosten stijgen van 136.000 euro in 2020 naar 760.000 euro enkele weken geleden. De stroomrekening loopt nog gierender uit de hand: 460.000 euro in 2020 naar 2,9 miljoen nu.

Daarnaast kampt Elite, net als de gehele voedselmarkt, met stijgende lasten voor grondstoffen en personeel. Het bedrijf bestaat sinds 1957 en heeft 180 medewerkers. De maker van onder meer de Joppiesaus en de Elite Croquet zei in een regionale krant: “Onze energieprijzen exploderen.” Volgens Niemeijer is een maximumprijs ook de enige remedie om het verder aanjagen van de inflatie te voorkomen.

Meer over