Europees sachetsverbod in 2030: wat zeggen de sausmakers?

Actueel |
12 maart 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

Europa wil per 2030 sachets met sauzen als mayonaise, fritessaus, ketchup en curry verbieden. Hiernaar streven zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement in Brussel. Hoe gaan sausmakers als Remia, Oliehoorn en Levo om met dit waarschijnlijke sachetverbod over zes jaar?

Hoe kijken jullie hier tegenaan?

Geor Schuurman van Remia: “Het verbod gaat zoals het er nu uitziet pas in 2030 in en Remia zal zich aan die wetgeving houden. Wij waren al gestopt met de productie van sauscups als gevolg van de SUP-wetgeving en hebben net een alternatief geïntroduceerd in de vorm van sticks van papierlaminaat, waarbij wij de hoeveelheid kunststof in de stickfolie met 50 procent hebben weten te reduceren. Die zijn vooralsnog gewoon toegestaan.”

Fabian Rust van Oliehoorn: “Allereerst betreuren wij natuurlijk het nieuws dat dit nu (bijna) definitief is alhoewel het er ook al enige tijd aan zit te komen. Oliehoorn staat voor ambachtelijkheid en vakmanschap. Als familiebedrijf zijn we altijd gericht op de lange termijn, dus bereiden we sauzen op een manier die goed is voor mens, dier én milieu. Vanuit dat oogpunt dragen wij dus ook graag bij aan een wereld met zo min mogelijk (schadelijk) afval en een zo laag mogelijk CO2-uitstoot.”

Simon Rollingswier van Levo: “Of een verbod de juiste keuze is betwijfelen we. Dat we als fabrikanten naar duurzamere verpakkingen moeten kijken, daar zijn we het uiteraard mee eens. Bij bij Levo is dit iets dat volop onze aandacht heeft. Zo hebben we de verpakking voor onze Grenada Gold frituurolie onlangs verder verduurzaamd en gebruiken we momenteel geen tape om de doos onder en boven dicht te krijgen, gebruiken we geen los etiket meer en is een kartonnen tussenvel niet langer nodig. Met deze aanpassing wordt dus aanzienlijk plastic en karton bespaard. Ook als het gaat om sachets zal er een geschikt alternatief moeten komen.”

Wat is het alternatief voor portiepacks?

Fabian Rust van Oliehoorn: “Dat is nou echt de hamvraag! Afgaand op studies en voorspellingen van bijvoorbeeld het FSIN zullen huidige en komende generaties nog meer buitenshuis willen nuttigen, waardoor de relevantie van een duurzame portieverpakking wellicht groter is dan ooit. Anderzijds zorgt een definitief verbod er mogelijk alleen maar voor dat innovatie wordt gestopt. Wij zien de trends en ontwikkelingen vanuit het hierboven genoemde consumentengedrag in ieder geval als een kans. Een antwoord vinden op de gestelde vraag is dan ook een uitdaging die wij met onszelf zijn aangegaan. We gaan in ieder geval door totdat we een antwoord hebben.”

Simon Rollingswier van Levo: “Naast emmers, zakken saus voor de dispensers, cans en stazakken met saus, vormen de sachets een belangrijke verpakking binnen ons sausassortiment.”

Geor Schuurman van Remia: “Wij kijken nog steeds naar alternatieve materialen, die geschikt zijn voor sauzen die wellicht ook na 2030 toegestaan zijn. Daarbij zijn lange houdbaarheid en optimale smaakbehoud belangrijk. Een stick heeft natuurlijk wel het voordeel van hygiënisch gebruik en een afgepaste portiegrootte.”

Hoe belangrijk zijn sachets voor jullie?

Geor Schuurman van Remia: “Het assortiment van Remia en Gouda’s Glorie sauzen biedt als het gaat om het portioneren van sauzen voldoende mogelijkheden in de vorm van bag-in-box dispensers van waaruit hygiënisch en nauwkeurig sauzen gedoseerd kunnen worden, zowel in een bediend concept als in een zelfbedieningssituatie.”

Fabian Rust van Oliehoorn: “Sachets kopen we sinds afgelopen jaar van mono-materiaal waardoor het 100 procent recyclebaar is. We doen dit zo duurzaam als mogelijk, wat we écht belangrijk vinden. Sachets zijn naast onze overige verpakkingssoorten zoals emmers, bag in box verpakkingen en flessen absoluut belangrijk. Op de eerste plaats stelt het de foodserviceconsument in staat om smaak toe te voegen aan haar eetmoment, in veel gevallen buitenshuis. Dit eetmoment wordt ook daarmee een genietmoment. Ten tweede stelt het horecaondernemers in staat om service te verlenen en/of meerverkoop te realiseren. Tot slot is het voor ons als fabrikant juist ook een mogelijkheid om Oliehoorn op een zo duurzaam mogelijke manier zichtbaar te maken.”

Simon Rollingswier van Levo: “Voor de sachets die ter plekke gebruikt worden zijn er voldoende alternatieven te bedenken. Wij vullen saus af in diverse verpakkingen zoals emmers, zakken voor de dispenser en stazakken. De saus kan dan vanuit een emmer of dispenser in een duurzame en/of herbruikbare verpakking geserveerd worden, zodat het aan tafel netjes gepresenteerd wordt aan de gast. Op dat vlak zijn er voldoende mogelijkheden, zoals duurzame sausbakjes en sausbakjes van mooi materiaal die afgewassen en opnieuw gebruikt kunnen worden. Met name voor de foodservice-locaties waarbij er afgehaald wordt, is een alternatieve verpakking een uitdaging. Echter, de ontwikkeling staat niet stil. Wie weet is er tegen die tijd een zeer geschikte oplossing.”

Foto: iStock, Ralf Liebhold