
Zonder veel trompetgeschal nam Elite zijn nieuwe snackfabriek in gebruik. De capaciteit van de snackproductie, waaronder bamischijven, is fors opgeschaald. In het Achterhoekse dorp Neede is de nieuwe fabriek gekoppeld aan het historische bedrijfspand waar Elite sinds jaar en dag zetelt.
Elite investeert om bij de tijd te blijven. Drie jaar geleden kwam er in Holten al een productielocatie bij, waar onder meer de bekende Joppie-sauzen worden gemaakt. Net als in Neede, is er geen grand opening geweest. Elite ziet de expansie vooral als business as usual, noodzakelijk om aan de vraag te kunnen voldoen.
“Rust is weergekeerd…”
“We hebben in Neede inmiddels flink opgeschaald, produceren volop meer bamischijven en de rust is wedergekeerd,” zegt commercieel directeur Sietze Jonker. Jonker verwijst naar het tekort aan bamischijven dat twee jaar geleden volop de aandacht in de media trok. “Dat de bamischijf een in populariteit groeiend product is, dat merken wij zeker.”
Grotere invriescapaciteit
Met de uitbreiding is de capaciteit om snacks in te vriezen verder uitgebreid. Voorheen lag die op 1200 kilo snacks per uur, nu is dit 3600 kilo. Het gaat hierbij om bami/nasi snacks, maar ook om kroketten, bitterballen en andere snacks. In de media liet Elite al eerder weten: “De markt voor snacks groeit niet meer, maar het marktaandeel van Elite groeit.” Elite investeert daarnaast in Neede in een eigen distributiecentrum.

Feest op vliegbasis
Harry Niemeijer senior, vader van de huidige directeurs Harry junior en Robert, legde de basis voor Elite. Als melkbezorger had senior de vliegbasis Twente als klant. In 1957 kreeg hij de opdracht om 700 nasiballen te maken voor een feest op de basis. Zo is het gekomen. Toen de productie groeide, werd de snackfabriek in Neede ondergebracht in een voormalige textielfabriek.
Foto’s: persfoto’s Elite BV