Einde avondklok en opening terrassen in zicht

Actueel |
19 april 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Nederlands Frituurcentrum

Alles wijst erop dat vanaf volgende week woensdag een einde komt aan de avondklok en mogen de terrassen onder strikte voorwaarden en beperkingen weer open. Ook thuis mogen we dan weer 2 mensen ontvangen en komt er wat verruiming voor de detailhandel. Hiermee zet het kabinet de eerder voorgenomen eerste stap uit het openingsplan wat bij de persconferentie van 13 april door Rutte en De Jonge werd gepresenteerd.

Verdere versoepelingen zitten er voor de horeca de komende weken niet in. Volgens de 6-stappen uit het openingsplan is daarvoor pas weer ruimte op 26 mei. Het kabinet komt zeer waarschijnlijk met deze boodschap tijdens de persconferentie van dinsdag 20 april, aldus de woordvoerder van de Horeca Alliantie na berichtgeving van de NOS.

Beperkte openstelling

De aanstaande openstelling van de terrassen zal met veel beperkingen gepaard gaan. Zo mogen de terrassen slechts geopend zijn van 12.00 tot 18.00 uur, het aantal bezoekers de 50 niet overschrijden en mogen er maximaal twee personen aan een tafeltje zitten. Deze twee personen moeten ook nog eens 1,5 meter uit elkaar geplaatst worden, indien zij samen niet op één adres wonen. Uitzondering wordt gemaakt voor kinderen. Of gemeenten hierop gaan handhaven is nog onduidelijk. De voorgenomen versoepelingen worden vanavond door demissionair minister Grapperhaus nog met de voorzitters van de veiligheidsregio’s besproken. De Horeca Alliantie hoopt dat de burgemeesters nog invloed hebben op het kabinet en dat er volgende week toch een ruimere openstelling komt van de horecaterrassen. De burgemeesters gaven al eerder aan voorstander te zijn van de heropening van de terrassen.

Kabinet vaart eigen koers

De verwoede pogingen van KHN en de Horeca Alliantie om het kabinet op andere gedachtes te brengen en eerder dan in het openingsplan staat aangeven, met versoepelingen te komen voor zowel buiten als binnen, hebben niet geholpen. Volgens de Horeca Alliantie lijkt het kabinet vast te houden aan haar eigen koers. Ondanks de teleurstellingen blijven beide organisaties zich hard maken voor een snellere en ruimere openstelling van de horeca. De organisaties blijven ook aandringen op verdere financiële compensatie voor alle gedupeerde ondernemers in de horeca.

Klik hier voor het stappenplan van de Rijksoverheid.