Eerste steun voor ondernemers onderweg

Actueel |
30 september 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Na de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge op maandagavond 28 september, verschenen er verschillende nieuwsberichten, onder andere van de overheid, over gewijzigde steunmaatregelen voor ondernemers. Wij zijn blij dat het kabinet snel actie onderneemt om ondernemers beter te ondersteunen. ONL, de ondernemersorganisatie waarmee ProFri onlangs met zusterorganisaties VCHO en NHG een samenwerking is aangegaan, wil snel in gesprek met het kabinet over aanvullende steun. Een overzicht van de berichten op dit moment:

TOZO: uitstel vermogenstoets

Op maandag 28 september heeft het kabinet aangekondigd dat de beperkte vermogenstoets niet per 1 oktober 2020 in de Tozo 3 wordt ingevoerd. Het kabinet realiseert zich dat gemeenten zich al geruime tijd hebben voorbereid op de uitvoering van de Tozo met een beperkte vermogenstoets. Deze wijziging komt op een laat moment en vergt aanpassingen in de uitvoering. Het kabinet treedt snel in overleg met VNG, Divosa en gemeenten over mogelijke invoering van een vermogenstoets op een later moment. Hierover volgt meer informatie. Je kunt de Tozo 3 uitkering waarschijnlijk pas later dan 1 oktober 2020 aanvragen (met terugwerkende kracht). Houd hiervoor de website van je gemeente in de gaten.

Extra belastinguitstel

Er komt extra belastinguitstel voor getroffen ondernemers in de coronacrisis, melden Haagse bronnen aan BNR. Bedrijven kunnen daardoor later beginnen met terugbetalen van belasting. Ook wordt de afbetalingstermijn verlengd van twee jaar tot hoogstwaarschijnlijk drie jaar. Lees het bericht op BNR Nieuwsradio.

Intensivering armoede- en schuldenaanpak

In een Kamerbrief informeert staatssecretaris Van ‘t Wout de Tweede Kamer onder andere over de besteding van de tijdelijke middelen die het kabinet voor 2020 en 2021 beschikbaar heeft gesteld voor (de versnelling van) de brede schulden- en armoedeaanpak. Lees de Kamerbrief.