
“Crunchy is het lekkerste woord dat er bestaat.” Aldus foodtrend-analist Anneke Ammerlaan onlangs in een televisieprogramma. Soms lijkt het wel of het pas smaakt als het écht goed kraakt. Drie dingen over de crunchy trend in streetfood en snackfood.
1. Krakend nieuw?
Van oudsher dicteren koks al dat gerechten een zoetje, zoutje, zuurtje, bittertje én een stevige bite nodig hebben. Maar het lijdt geen twijfel dat de bite de afgelopen jaren, mede onder invloed van influencers, steeds steviger wordt.
In Den Bosch kreeg een restaurant te maken met lange rijen nadat een bestaand appelgebakje werd omgeturnd naar een crazy crumble. Ja, het moet een beetje extra stevig kraken.
Crumbles (kruimels) zijn populair bij zoete snacks, van cakes en gebak tot allerlei andere zoetigheden. Krokante koekjes zijn bestsellers als streetfood in de grote steden. Razend populair in het zoete segment is al langere tijd pistache met een crunch. Crunchy, het is de overtreffende trap van crispy.
2. Kip kraakt lekker weg
Kipsnacks kregen een dikkere knapperige korst, mede met dank aan cornflakes. Dit geldt voor traditionele kipsnacks, maar zeker ook voor de populaire, op Koreaanse wijze gefrituurde kip. Ook veel andere nieuwe snacks hebben extra crunch, zoals de crunchy boulet van Vanreusel.
Loaded snacks en friettoppings hebben vaak wel één of meer crunchy ingrediënten, bijvoorbeeld gefrituurde uitjes of iets anders dat kraakt en kruimelt. Patat-friet zelf is bovendien veel krokanter geworden. Friet is tegenwoordig vaak voorzien van een coating, soms extra dik en met kruidensmaakjes. In het bijzonder doorgebakken zoete friet is extra crunchy. Is zoete friet mede hierom zo populair?
3. Is de kroket crunchy genoeg?
Ammerlaan stelt dat extra krokantheid alléén niet voldoende is. Volgens haar moet er qua mondgevoel ook een beetje sprake zijn van “spanning tussen de verschillende structuren”. Met snacks als kroketten, bitterballen, bamischijven en andere gepaneerde frituursnacks heeft onze branche volop crunch, zo zou je zeggen.
Maar je kunt ook betogen dat de bite van al deze snacks door de bank genomen hetzelfde mondgevoel geeft. Vrij naar Ammerlaan is dus misschien wel de vraag: is de crunchy structuur uit de frituur qua mondgevoel wel spannend genoeg? Heeft de kroket een extra cornflakes-jasje nodig?
Foto: Shutterstock, Aldarinho