Cafetaria beklad: “Ik ben vrijwel zeker dat de QR-code de reden is”

Actueel |
7 oktober 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Politie Leeuwarden

“Nazi, nazi, nasi.” Met grote zwarte spuitbusletters zijn zondagnacht ruiten en de muur van Tom’s Cafetaria in Leeuwarden beklad. In de Leeuwarder Courant zeggen ondernemers Tom en Aafke Bieleveld bereid te zijn om met de daders in gesprek te gaan.

Tom een Aafke, sinds 1998 eigenaars en al lang lid van ProFri, zijn ervan overtuigd dat de QR-code de reden is van de bekladding. Tom zegt dat hij er voor 99,9 procent zeker van is dat hij de daders in deze hoek moet zoeken.

Duidelijke communicatie

Tom’s Cafetaria hanteert, conform de geldende officiële regels, de QR-code alleen voor eters ter plekke. Afhalers hoeven de telefoon niet te laten zien. Het bedrijf heeft de regels duidelijk gecommuniceerd richting de gasten. Hooguit een paar procent van hen heeft moeite met de QR-code, aldus Tom’s Cafetaria. Ruim een week geleden waren er enkele klanten die desondanks aan de deur veel misbaar maakten; niet ondenkbaar is dat in deze groep de bekladders zaten.

Het kostte de familie Bieleveld 250 euro om de ramen weer schoon te laten maken. Er is aangifte gedaan bij de politie en die heeft ook de camerabeelden van Tom’s Cafetaria gekregen.

Nazitent

Hoewel de QR-code in cafetaria’s her en der onvermijdelijk tot discussies leidt, blijkt uit een rondvraag dat dit soort acties niet elders voorkomt in de sector. Toch wordt de horeca die de regels volgt, op sociale media vaker voor ‘nazi’s’ uitgemaakt. Zanger en ondernemer Henk Westboek ontboezemde dit enkele dagen geleden in De Telegraaf. Westbroeks dochter heeft een restaurant in Westbroeks vroegere zaak Stairway to Heaven in Utrecht. Tegenstanders van de QR-code vielen haar zaak via sociale media op grote schaal aan. Ze postten berichten als “dit is een nazitent, het eten is er niet te vreten”.

Oproep

De vakvereniging roept leden en andere ondernemers uit de sector op vergelijkbare incidenten als bij collega’s Tom en Aafke Bieleveld te melden (info@profri.nl). Deze informatie kan ProFri via de Horeca Alliantie inbrengen tijdens het bestuurlijk overleg met demissionair minister Grapperhaus, dat naar verwachting komende week zal plaatsvinden.

Meer over