
Nieuwe richtlijnen rond herbruikbare verpakkingen bieden weinig soelaas in de praktijk
Sinds juli 2023 zijn to-go-verkopers verplicht om herbruikbare alternatieven aan te bieden voor wegwerpverpakkingen. Eén van de manieren waarop dit kan, is via “Bring Your Own” (BYO): klanten mogen dan hun eigen beker of bakje meenemen naar de zaak. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lanceerde recent een informatieblad om ondernemers hierbij te ondersteunen. Maar hoe haalbaar is dit in de praktijk voor de frituurbranche?
Klinkt simpel, maar zo werkt het niet in de snackbar
Het nieuwe informatieblad biedt praktische tips over hygiëne, personeelstraining en klantcommunicatie. Er is zelfs een poster ontwikkeld om klanten te wijzen op de mogelijkheid om eigen verpakkingen mee te nemen. Toch blijven veel frituurondernemers sceptisch.
Een bakje patat of een loeihete snack is niet zomaar in elk willekeurig meegebracht bakje te serveren. “We kunnen niet garanderen dat zo’n bakje hittebestendig, schoon of geschikt is voor onze producten”, zegt een snackbarhouder uit Limburg. Ook is het personeel niet altijd in staat om tijdens de spits uitgebreid controles uit te voeren op de meegebrachte verpakkingen – iets wat het informatieblad juist aanraadt.
Verantwoordelijkheid schuift naar de ondernemer
Hoewel BYO bedoeld is om afval te verminderen – een doel dat ook in de frituurbranche breed wordt gedragen – schuift de praktische en juridische verantwoordelijkheid vooral richting de ondernemer. Wat als een klant achteraf klaagt over voedselveiligheid? Of als er discussies ontstaan over wie bepaalt of een bakje schoon genoeg is?
Geen one-size-fits-all oplossing
De intentie van het beleid is helder: minder wegwerpplastic. Maar de uitwerking ervan lijkt niet te passen bij de realiteit van de frituurpraktijk. Waar grote koffieketens met vaste routines wellicht kunnen meebewegen, werkt een drukbezochte snackbar met een klein team en een kort orderproces volgens andere wetten. Daar past BYO lang niet altijd tussen.
Tot slot
Het ministerie levert met het informatieblad een bruikbaar document – in theorie. Maar wie echt wil dat ook frituurzaken bijdragen aan de reductie van verpakkingsafval, zal moeten kijken naar meer toegankelijke en sectorgerichte oplossingen. Anders blijft BYO een goed idee dat in de praktijk vooral lastig uitvoerbaar is.
Benieuwd naar het informatieblad? Klik hier!