Bezoek het Frietmuseum in Brugge of Brussel

Actueel, Achtergrond, Aanbevolen |
9 nov 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Ontdek de rijke geschiedenis van de frietcultuur van de Lage Landen

Friet is niet zomaar een snack – het is erfgoed. Wie dat met eigen ogen wil zien, mag het Frietmuseum in Brugge en Brussel niet missen. Beide musea zijn opgericht door Eddy Van Belle, de bevlogen ondernemer achter ook de Choco-Story-musea. Zijn doel: bezoekers laten beleven hoe een eenvoudige aardappel uitgroeide tot hét symbool van de eetcultuur van de Lage Landen.

Van pieper tot puntzak

In het monumentale pand in het hart van Brugge neemt het Frietmuseum bezoekers mee op een reis door de tijd. Van de eerste aardappelteelt in Zuid-Amerika tot de friet zoals we die vandaag kennen. Oude frituurpannen, historische affiches en vitrines vol nostalgie brengen het ambacht van het frituren tot leven.

Wie de rondgang afsluit, kan beneden in de kelder een verse portie Belgische friet proeven – uiteraard goudgeel gebakken en geserveerd in een puntzak.

Tweede vestiging in Brussel

Sinds kort heeft het Frietmuseum ook een tweede locatie, in Brussel, op slechts een steenworp afstand van Manneken Pis. Daar wordt dezelfde beleving voortgezet, aangevuld met nieuwe interactieve elementen en verhalen over de hoofdstad. Een must-see voor iedere liefhebber van friet, vakmanschap en culinaire geschiedenis.

Friet als cultureel erfgoed van de Lage Landen

Friet is niet alleen de nationale trots van België. Ook wij in Nederland mogen trots zijn op onze Vaderlandse Afhaalfrituur – een unieke traditie waarvoor een aanvraag is ingediend voor opname op de lijst van Immaterieel Erfgoed van Nederland.

In België zijn de Frietkoten al erkend als cultureel en immaterieel erfgoed, en sommige hebben zelfs een beschermde status gekregen. Niet allemaal, maar op bepaalde plekken zijn ze inmiddels zó verweven met het straatbeeld dat ze niet meer weg te denken zijn.

Het Frietmuseum laat prachtig zien hoe de frituurcultuur bij onze zuiderburen diepgeworteld is in het dagelijks leven. De museumcollectie onderstreept dat friet meer is dan fastfood: het is een stukje identiteit, ambacht en gezelligheid.

Een ode aan de frituurder

De musea zijn meer dan een toeristische attractie: ze zijn een eerbetoon aan generaties frituurders. In elk detail voel je de passie voor het ambacht, van de aardappel tot de bakpan. Daarmee sluiten de musea naadloos aan bij de missie om de frituurcultuur te behouden, te vieren én door te geven aan volgende generaties.


Virtueel frietmuseum in Nederland

Plannen voor een vergelijkbaar fysiek museum in Nederland staan vooralsnog in de kast. Wel bestaat er een virtueel alternatief: Fastfoodmuseum.nl.
Deze online tijdlijn geeft een levendig overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse frituurcultuur, met verhalen, beelden en gebeurtenissen die de sector gevormd hebben.


Praktisch

Frietmuseum Brugge – Vlamingstraat 33
Frietmuseum Brussel – Rue de la Madeleine 19 (vlak bij Manneken Pis)
Openingstijden: dagelijks geopend (check actuele tijden via de websites van de musea)

Tip: combineer je bezoek met een portie verse friet in het museum zelf – ambachtelijk gebakken, precies zoals het hoort.