Onderzoek in Belgisch Limburg: ‘Bijna alle frituren draaien met verlies’

Actueel |
19 september 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock / Massimo Parisi

Bijna alle frituren in Belgisch Limburg draaien met verlies als gevolg van de hoge energieprijs. Dit blijkt uit een onderzoek van TV Limburg. Net als in ons land, staat de frituursector bij onze zuiderburen het water aan de lippen.

Hoeveel cafetaria’s in ons land momenteel niet winstgevend zijn, is onbekend. In Nederland is namelijk een dergelijk onderzoek nog niet gedaan. Wel gaf vakvereniging ProFri eerder aan dat tenminste 70 procent van de cafetariabedrijven zich in de gevarenzone bevindt.

Extra sluitingsdagen

De helft van alle frituren in Belgisch Limburg voert extra sluitingsdagen in of heeft dit al gedaan, aldus het onderzoek van TV Limburg verder. In ons land is eveneens volop sprake van extra sluitingsdagen door personeelstekorten en hoge energieprijzen. Maar ook op dit vlak zijn in ons land echter geen betrouwbare onderzoekscijfers bekend.

“Noodgedwongen op slot”

In Belgisch Limburg speelt verder 15 procent van de frituurondernemers met de gedachten om de zaak helemaal te sluiten, aldus TV Limburg. Zeven op elke tien frituurbedrijven voerden recent prijsverhogingen door en overwegen opnieuw hun verkoopprijzen omhoog te doen. “Als het gas niet snel goedkoper wordt of als de overheid niet snel maatregelen neemt, zullen tegen het einde van het jaar veel frituren noodgedwongen moeten sluiten,” concludeert TV Limburg.

In de reportage van TV Limburg komt een friturist aan het woord die de deuren van zijn bedrijf helemaal sluit. Hij ziet geen kans te overleven met de huidige hoge gasprijs. Verdere prijsverhogingen bieden volgens hem geen soelaas meer, want hij merkt nu al dat steeds meer klanten zijn zaak mijden vanwege het prijsniveau.

Meer over