Ambachtssnacks met goud bekroond

Achtergrond |
21 september 2016 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Het keuren en bekronen van ambachtelijke producten. Slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum doen het nu ook. Deze maand beet Henk Vos van Eetpaleis ’t Vosje in Berlicum het spits af. Hij kreeg drie oorkondes voor met goud bekroonde ambachtelijke snacks.

Vos maakt veel producten zelf of laat ze op eigen receptuur en specificatie maken door een kleine snackmaker. De eerste drie snacks uit eigen keuken die hij liet keuren waren de rundvleeskroket van 100 gram, de goulashkroket van 100 gram en de gehaktstaaf van 120 gram met rul half-om-half gehakt. De keurmeesters oordeelden in alle drie de gevallen dat de snacks ruimschoots in aanmerking kwamen voor een gouden oorkonde.
Zeer te spreken waren ze over de smaak van de drie lekkernijen. Geroemd werden flinterdunne korsten van de kroketten. Over de goulashkroket luidde het oordeel: “De jury was aangenaam verrast. Door het gebruik van verse ingrediënten is de kleur van de vulling beduidend minder rood dan gebruikelijk bij een goulashkroket. De smaak is subliem. Met aandacht en passie voor het ambacht gemaakt. Overheerlijk!”

Ook goud of zilver?

Henk Vos is vast van plan om meer van zijn ambachtelijke snacks te laten keuren. De gepokte en gemazelde snackvakman beseft dat een oorkonde voor eigen producten een blikvanger is voor de klanten. Bovendien levert de bekroning ‘t Vosje de nodige lokale publiciteit op. Het Nederlands Frituurcentrum gaf over de bekroning van de snacks een persbericht uit.

Heb jij ook ambachtelijke producten die je wilt laten keuren? Elk frituurbedrijf kan dit laten doen voor maximaal drie producten per jaar. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. De productkeuringen worden in opdracht van ProFri uitgevoerd door het Nederlands Frituurcentrum. Voordat de keurmeesters komen, wordt het bedrijf eerst bezocht door een mystery guest, die de snacks anoniem beoordeelt. Het aanvragen van een keuring kost 150 euro en 25 euro per gekeurd product.

Kijk voor alle voorwaarden en bijzonderheden op

www.frituurcentrum.nl/activiteiten/productkeuringen

Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 1 – Najaar 2016