
ABN Amro pleit voor een bestendiger personeelsbeleid in de horeca. Het gaat om zaken als investeren in mbo-opleidingen, want de opleidingsgraad daalt. Ook zou de branche meer oog moeten hebben voor zogenaamde zij-instromers. Maar om deze doelgroep vast te houden, moeten zij-instromers wel beter begeleid worden dan nu, aldus de bank.
“Zo kan de sector bouwen aan een stabieler en duurzamer personeelsbestand,” aldus marktdeskundigen van ABN Amro Leisure. Hoewel de scherpe kantjes eraf zijn, worstelen nog altijd veel ondernemers met de personele bezetting. Een structureel probleem is bovendien dat veel medewerkers al op jonge leeftijd de sector verlaten.
“Druk is nog altijd hoog”
“Het aantal openstaande vacatures in de horeca, namelijk 30.400 in het eerste kwartaal van 2025, is nog hoog. Maar wel lager dan de piek van 2022 en 2023.” Dit constateren de sectordeskundigen van ABN Amro Leisure in een uitgebreide analyse. Weliswaar is de druk afgenomen, maar de vacaturegraad van 63 op elke duizend horecabanen is nog altijd fors. Begin 2022 lag dit cijfer overigens op liefst 112.
“40 procent ervaart belemmeringen”
Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van april 2025 blijkt dat nog bijna 40 procent van horecaondernemers belemmeringen ervaart op het gebied van personeel. Een deel van hen neemt nog steeds maatregelen zoals het beperken van het aantal openingsuren. Een derde van de horeca hanteert gunstiger arbeidsvoorwaarden, zoals hogere salarissen, om mensen te trekken, aldus ABN Amro.
“Uitstroom op jonge leeftijd”
“Jongeren weten de horeca als werkgever goed te vinden. Van het totale personeelsbestand bestaat zo’n 58 procent uit 15- tot 25-jarigen, waar dat in 2015 nog 50 procent was,” schrijft de bank. Het aandeel 25- tot 35-jarigen is echter de afgelopen tien jaar gedaald van 19 naar 12 procent. De bank noemt dit een zorgelijke ontwikkeling.
De gemiddelde leeftijd van horecaverlaters is 25,1 jaar. Kennelijk weet de branche zijn jonge medewerkers onvoldoende perspectief te bieden voor de langere termijn.
“Groot flexibel aandeel”
Over de aard van de arbeidscontracten voor jongeren, schrijft ABN Amro: “Dit gaat hand in hand met een groot aandeel van flexibele arbeidsrelaties in de horeca (ruim 63 procent). Zo kent de sector een grote groep oproepkrachten (44 procent). Veel werknemers hebben behoefte aan deze flexibiliteit. Maar liefst 35 procent van de werknemers in de horeca geeft aan flexibiliteit fijn te vinden.”
Foto: Shutterstock, Wave Break Media