Ons land telt ongeveer dertig friet- snackformules. Grote merken als Kwalitaria, Restaria, Foodmaster, Verhage en Febo komen regelmatig voorbij. Maar welke kleinere frituurconcepten zijn er in ons land? Frituurwereld laat er een paar de revue passeren.
Snackbistro, 3 vestigingen
Yung Fung Pan en Maoyu Pan-Su startten in Almere zeven jaar geleden Snackbistro, snel gevolgd door een tweede zaak in de stad. Het echtpaar deed ervaring op bij Kwalitaria. Eind 2019 werd in Lelystad de derde vestiging van Snackbistro geopend. De uitstraling is warm en eigentijds.
Tekst op de website: “Bij Snackbistro kan iedereen terecht en op ieder moment van de dag. Snackbistro heeft een breed assortiment en er is voor ieder wat wils.” Naast gekende specialiteiten uit de frituur, serveren de zaken goede koffie, vers afgebakken broodjes en gerechten met vlees dat is gemarineerd in eigen keuken.

Meat & Chips, 3 vestigingen
De laatste tien jaar zijn er weinig nieuwe frietformules van de grond gekomen. In hetzelfde jaar dat Fabel Friet opende in Amsterdam, kwam in Den Haag Meat & Chips uit de startblokken. Inmiddels is Meat & Chips ook van de partij in Rotterdam en Eindhoven.
Ook bij Meat & Chips staat de frituurbereiding centraal, maar het beschikt ook over een uitgebreid assortiment burgers (inclusief smashburgers) en wraps. Naast reguliere friet en zogenaamde dollar-chips (schijfjes) worden ook wedges per portie verkocht. Bij de snacks ligt de focus vol op kip: van wings en tenders tot krokante kipburgers en nuggets. Meat & Chips verkoopt verder zoete desserts.
Fabel Friet, 3 vestigingen
Klein maar fijn. Vanwege de legendarische TikTok-rijen, kent vrijwel geheel Nederland de naam van dit Amsterdamse frietconcept: Fabel Friet. Echte Hollandse friet van Agria-aardappelen. Het is het recept van kameraden Abel en Floris, die hun nering begonnen met een frietfiets. Hun namen zitten in de naam Fabel Friet ingebakken.
Dagelijks bakt Fabel Friet de frieten met aardappelschil zelf voor en af. Zelf beveelt het duo zijn friet met een topping van Parmezaanse kaas en truffelmayonaise in het bijzonder aan. Het snackassortiment is beperkt tot kroketten (van de Amsterdamse banketbakker Holtkamp), een frikandel en een kaassoufflé. Drie vestigingen zijn er nu in de hoofdstad. Er wordt gefluisterd dat nummer vier in aantocht zou zijn.
Happy Frites, 3 vestigingen
De Limburgse formule Happy Frites was 22 jaar geleden het geesteskind van frietverkoper Robert Rouwet. Zijn ambachtelijke redenatie: een bakker bakt zijn eigen brood, dus hoort een friturist zijn eigen friet te bakken. Ambachtelijke friet, dat was en is de kern van Happy Frites.
Ooit waren er 17 vestigingen, ooit viel Happy Frites zelfs wat blauwe maandagen onder FHC Formulebeheer (home of Family en Foodmaster). In 2003 is de eerste Happy Frites geopend in Ubachsberg. Drie Limburgse frietzaken houden stug stand. In Welten, Valkenburg en Ransdaal. Happy Frites Ransdaal kreeg landelijke roem dankzij zijn loaded frikandellen en frikandellenplanken.































