Wie bedacht het frikandelbroodje?

Actueel |
7 aug 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Schrijver-journalist Jan van Tienen is al een tijdje op zoek naar de bedenker van het frikandelbroodje, de snack des vaderlands vermomd in bladerdeeg. In zijn Volkskrant-rubriek Lopend Onderzoek komt hij steeds een stapje verder. Het lijkt erop dat het mysterie is ontrafeld.

De zoektocht naar het frikandelbroodje is inmiddels toe aan zijn vierde aflevering. Is een bakkerij de oorsprong? Vier weken geleden leidde het spoor Van Tienen nog naar Bakker Bart. “De markante bladerdeegsnack zou daar dan rond 1996 of 1997 door, mogelijk, Theo Luub zijn ontwikkeld,” aldus de zoeker in De Volkskrant.

Bedenkster meldt zich

In de nieuwste aflevering van Lopend Onderzoek meldt zich Veronique Jeuken. Samen met haar collega Gerda van Hulst heeft zij het frikandelbroodje bedacht, claimt ze. Beiden waren Veronique en Gerda destijds werkzaam als marketeers bij grootbakkerij Molco in Wijchen.

“Snacks in bladerdeeg”

“Elke maand introduceerden we een nieuw bladerdeegproduct,” laat Jeuken weten in De Volkskrant. “Zo kwamen we uit bij Hollandse snacks: kroketten en frikandellen. We hebben ergens in 1994 onze productontwikkelaars gebriefd om de top drie snackbarsnacks in bladerdeeg te verpakken. We gingen in die tijd naar de horecavakbeurs, in 1994 of 1995, en boden daar het frikandelbroodje aan. Daar merkten we dat we de eerste waren.”

Ook fritoricus Ubelski ging in zijn video’s op TikTok dieper in op het frikandelbroodje. De betreffende twee afleveringen kun je hier en hier bekijken.

Foto: UZ Media