BNR: “Groei horeca lijkt aan te houden”

Actueel |
28 oktober 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Wikimedia Commons

Corona en lockdowns of niet, de horeca lijkt nog steeds te groeien. Uit een inventarisatie van BNR Nieuwsradio blijkt dat er van maart tot en met september 4700 nieuwe horecabedrijven zijn ingeschreven bij de Kamers van Koophandel.

Een KvK-inschrijving wil overigens niet zeggen dat er ook werkelijk een bedrijf is geopend. Ook is normaliter al sprake van een groot percentage aan mutaties binnen de horeca. Bovendien, zo stelt BNR, is ten opzichte van vorig jaar wel sprake van een daling van het aantal nieuw ingeschreven bedrijven in de horeca.

Mooie locaties

Of alle inschrijvingen ook werkelijk iets zeggen over het aantal openingen, is sterk de vraag. Een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland wijst er bij BNR op dat de planning van een nieuw bedrijf tijd vergt en dus sprake kan zijn van een naijl-effect. Daarnaast komen als gevolg van corona-faillissementen en sluiting van bedrijven gewilde locaties vrij, die aantrekkelijk kunnen zijn voor ondernemers met plannen.

Onstuimige groei

De omvang van de horeca groeide in de afgelopen jaren in ons land onstuimig. Zo nam het aantal eetgelegenheden, waaronder cafetaria’s, van 2008 tot en met 2018 sterk toe. In 2008 waren het er ruim 25.000 tegen meer dan 35.000 in 2018. In de grote steden in de Randstad lag de groei zelfs boven de 30 procent.

Ondanks de economische crisis in de jaren 2009-2013, groeide het totale aantal horecabedrijven, eetgelegenheden én andere segmenten, in ons land in tien jaar tijd met 28 procent.

Faillissementen

Het aantal faillissementen van eetgelegenheden vertoont al een jaar een stijgende tendens, aldus Faillissementen.com. Het corona-effect lijkt hierbij vooralsnog beperkt.

De forse toename van faillissementen zette per oktober 2019 in: sinds die maand gaan maandelijks 30 tot ruim 50 eetgelegenheden failliet. Dat zijn er beduidend meer dan in 2018, toen maandelijks gemiddeld 11 eetgelegenheden de deuren wegens een faillissement moesten sluiten.