105 bedrijfsbeëindigingen in spijsverstrekkende horeca

Actueel |
4 mei 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

105 cafetaria’s, snackbars, ijssalons, lunchrooms en andere kleinere spijsverstrekkers beëindigden in het eerste kwartaal van dit jaar hun bedrijf. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoewel dit segment hiermee ten opzichte van andere bedrijfstakken en andere horecatypen relatief hoog scoorde, ligt dit aantal tóch lager dan van januari tot en met april vorig jaar, aldus het CBS.

Vorig jaar telde de spijsverstrekkende horeca in het eerste kwartaal 135 bedrijfsopheffingen, dertig meer dus. Ook bij de reguliere restaurants lag het aantal bedrijfsbeëindigingen lager: 100 het afgelopen kwartaal tegen 140 vorig jaar in het eerste kwartaal. Waarschijnlijk is de coronasteun van de overheid de reden van de relatief gunstige cijfers; bedrijven die al een tijdje kwakkelen, houden het hierdoor langer vol.

Bij nieuw ingeschreven bedrijven in de eerste maanden van dit jaar, valt het grote aantal online bedrijven op. Het aantal gestarte restaurants lag een derde lager dan begin vorig jaar, terwijl de hoeveelheid nieuwe gestarte cafetaria’s, lunchrooms en snackbars nagenoeg gelijk lag aan januari tot en met april 2020.

Meer over