Veganisme timmert aan de weg

Actueel |
21 maart 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Albert ‘Manneken Pis’ van Beek / Foto Viva las Vegas

Geen ei, geen dierlijke vetten, zelfs geen schoenen van leer. Veganisten gaan verder waar vegetariërs ophouden. Ze consumeren helemaal geen dierlijke proteïnen. De groei van het veganisme is een fenomeen om in de gaten te houden de komende jaren. Het aantal veganisten is in Nederland gering, maar groeit relatief snel.

Recentelijk namen frituurformules als Manneken Pis en Smullers veganistische mayonaise op in hun assortiment. Zodat ook veganisten terecht kunnen voor een ei-vrij patatje met. De stap van de twee snackketens is de verdienste van de Stichting Viva Las Vegas, die de veganistische campagne “Met Zonder Ei” lanceerde. De veganistische mayo bevat geen ei of andere dierlijke bestanddelen. “Eivrije mayo is net zo lekker als andere mayo,” zegt campagneleider Pablo Moleman.
Het aantal veganisten werd in Nederland de laatste jaren getaxeerd op circa 25 duizend. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme hanteert tegenwoordig een cijfer van 70 duizend. Het eigen ledental groeide in een jaar tijd met ruim 25 procent. Verder openden recent enkele veganistische restaurants en debuteerde, in Groningen, een veganistische supermarkt.

Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 3 – Voorjaar 2017

Meer over