Innovatie: Le Frique en Hanenfrikandel

Trivia |
21 december 2019 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Le Frique – Le Frique.nl

We schreven er op deze pagina’s al eerder over: de frikandel is onderhevig aan innovatie. De afgelopen jaren gingen her en der liefhebbers aan de slag om de snack een eigen draai te geven. Dat is best opmerkelijk. Immers: in tegenstelling tot de kroket (van oorsprong een ambachtelijk bakkersproduct) is de frikandel van oudsher een écht industriële snack.

Recent frikandellennieuws: de lancering van de ambachtelijke Le Frique. Le Frique is ontwikkeld door een bankier en een ICT’er; hij wordt geproduceerd bij Piet de Wit Snacks in Zoetermeer. Twee varianten zijn er. Le Frique Classique, klassiek van smaak dus, en Le Frique Unique, die met venkelzaad is verrijkt. De basis van Le Frique wordt gevormd door kippen- en varkensvlees. Pomms’ in Rotterdam, B’tje Anders in Middelburg en Frietboutique namen Le Frique al op in hun assortiment. Le Frique heeft inmiddels ook een miniversie van 30 gram.

Frikandel van hanenvlees Le Frique was niet het enige frikandellennieuws. Tijdens het Smaakmakersfestival in De Wijk viel een frikandel van hanenvlees in de prijzen. Deze frikandel, genaamd De Woeste Spetter, werd als beste gekozen tijdens een duurzaamheidswedstrijd voor Noord-Nederlandse ontwerpers. De hanenfrikandel was het idee van Eugénie Benda; ze ontwikkelde de snack samen met slagerij De Woeste Grond. Omdat de haantjes een normale groeicyclus kennen, is het vlees bovendien bio-dynamisch. De hanenfrikandel bevat geen conserveringsmiddelen. Haantjes worden in de bio-industrie normaal “doorgedraaid”; in zekere zin wordt de frikandel dus gemaakt van restmateriaal.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 14 – Winter 2019-20