Huurkorting: 16 van 25 zaken succesvol voor horeca

Actueel |
23 december 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Juridische procedures om coronakorting af te dwingen bij de huurbaas, zijn voor de horeca in 16 van de 25 gevallen succesvol gebleken. Dit blijkt uit een inventarisatie van Meester Advocaten. Indien aan alle voorwaarden wordt voldaan, is volgens deze specialist in horecarecht een huurkorting van ongeveer drie maanden in 2020 zonder meer haalbaar.

Op zijn website schrijft de juridische dienstverlener: “Vanaf mei 2020 verschenen de eerste rechtelijke uitspraken, waarbij huurders probeerden een huurkorting via de rechter af te dwingen. Inmiddels zijn er circa 25 (kort geding) uitspraken gedaan over deze problematiek. Geconcludeerd kan worden dat rechters in kort geding meer op hand van huurders lijken te zijn. Het merendeel (16 van de 25) van die zaken zijn overwegend in het voordeel van huurder beslist.”

Voorlopige beslissing

Het advocatenkantoor maakt bij deze vonnissen wel een voorbehoud. Het gaat namelijk om een kort geding, en dus om een oordeel van voorzieningenrechters. Op een kort geding volgt een bodemprocedure; een bodemrechter kan uiteindelijk het oordeel in kort geding nog bijstellen.

Oproep

De balans valt bij de rechtbank echter per saldo uit in het voordeel van de huurder, de horecaondernemer. Op het webblog staat te lezen: “Zeker in Amsterdam bepalen rechters dat een huurkorting over de periode van verplichte sluiting 50 procent bedraagt. In de periode na heropening maar waarbij nog sprake is van beperkende maatregelen, wordt 25 procent toegewezen. Grosso modo kan worden gezegd dat een huurkorting van drie maanden over 2020 haalbaar zou moeten zijn, zolang er geen sprake is van afwijkende omstandigheden. Rechters lijken de oproep van de politiek om de pijn eerlijk te verdelen vooralsnog beter te horen dan menig verhuurder.”

Meer weten?
Lees Achtergrond:
Corona: hoe dwing je huurkorting af?