FSIN: “Aandeel van horeca sterk gedaald”

Actueel |
12 januari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: screenshot FSIN-congres.

Het aandeel van de horeca en catering in de totale voedselconsumptie van Nederland is in 2020 sterk gedaald. De horecaomzet was vorig jaar goed voor maar 21,6 procent van alle voedseluitgaven. Ter vergelijking: dit was in 2019 nog 33,4 procent en groeiend.

Dat maakte directeur Jan-Willem Grievink van het FoodService Instituut (FSIN) vandaag bekend tijdens het congres van zijn organisatie. Nederlanders hebben in 2020, aldus Grievink, liefst 3,7 miljard euro minder uitgegeven aan eten en drinken. Horeca en andere foodservicesegmenten verloren 7,7 miljard euro omzet ofwel 38 procent. De foodretailers (vooral supermarkten) boekten in 2020 juist 10 procent meer omzet.

Delivery

Maaltijdbezorging groeide 36,7 procent. De fastservicebedrijven verloren in het coronajaar 19 procent van hun omzet. Onder dit segment vallen zowel lunchrooms als cafetaria’s, maar ook Amerikaanse concepten als McDonald’s. Eerder taxeerde vakvereniging ProFri het omzetverlies van alleen de frituurspeciaalzaken reeds op circa 25 procent.

Grote toekomst cloudkitchens

Grievink voorspelt een grote toekomst voor cloudkitchens met een lokale functie. Cloudkitchens zijn decentrale keukens op industrieterreinen of in containers. Zij zullen volgens Grievink een belangrijke toeleverancier worden van de horeca, supermarkten, cateraars en deliveryconcepten. Grievink toonde een video van een cloudkitchen waar verse maaltijden vrijwel volledig gerobotiseerd worden samengesteld.

Andere trends

Grievink somde nog enkele andere trends op: “De liefde voor producten uit ons eigen land zal nóg verder toenemen. Hygiëne, ook voedselhygiëne, zal na corona op een hoog niveau blijven. Na corona gaan we het leven vieren; we willen sfeer bouwen. Gezondheid, ook medicinale voeding, wordt nog belangrijker. Verder maken we een ruk naar links; het staatskapitalisme is in opkomst.”

Nieuwe directeur

Jan-Willem Grievink (69) neemt in mei afscheid als directeur van het FSIN. Hij zal worden opgevolgd door Inga Blokker van The Food Research Company. Samen met anderen richtte Grievink het FoodService Instituut op in 2003.