Dark kitchens: aandeel in enkele steden al 10 procent

Actueel |
16 maart 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Influencer Matt Stonie beoordeelt de burgers van collega MrBeast, foto You Tube

De dark kitchenmarkt zal de komende vijf tot zes jaar groeien met ettelijke tientallen miljarden euro’s. Onderzoeksbureau Statista voorspelt dat wereldwijd in 2027 ruim 60 miljard euro in deze markt zal omgaan.

Dark kitchens zijn gespecialiseerde bezorgkeukens; ze produceren bezorgmaaltijden onder verschillende merken die alleen online bestaan.

Aandeel: 10 procent

Met name in China, de Verenigde Staten en Rusland zijn al veel dark kitchens te vinden. In enkele Russische steden hebben dark kitchens een aandeel van ruim 10 procent in hun lokale markt voor bezorgmaaltijden.

Bezorgkeukens

Dark kitchens zijn ook in Europa al volop te vinden. Zelfs in Nederland functioneren ze al, maar we noemden ze tot op heden gewoon “bezorgkeukens”. Ook in de frituurbranche bestaan enkele merken die alleen te vinden zijn op bestelapps en internet. Een sprekend voorbeeld is de Online Friture in Heerlen, die al enkele jaren actief is.

Merken en kernproducten

Recente ontwikkelingen geven de dark kitchen vleugels. Zo bemoeien in de VS influencers met vele miljoenen volgers zich met deze markt. Bovendien openen er, onder meer in België en Frankrijk, steeds meer dark kitchens waar een keur aan verschillende kernproducten wordt bereid onder verschillende merknamen.

Meer over