Bintje is nog altijd in trek

Actueel |
22 september 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Het Bintje is als frietaardappel nog altijd in trek. Hoewel het areaal aan Bintjes al decennialang terugloopt en het einde van het Bintje al vaak is voorspeld, ligt dit ras momenteel relatief goed in de markt. De prijs per 100 kilo ligt hoger dan bij veel andere rassen.

Agria, Frieslander, Fontane, Challenger en andere rassen leggen het af tegen het Bintje. Als gevolg van de coronacrisis en de teruggelopen verkoop van friet, ligt de aardappelprijs sowieso laag. Er worden momenteel hooguit enkele euro’s per 100 kilo neergeteld; het Bintje steekt hierbij met een prijs van circa 5 euro relatief gunstig af, aldus website Boerenbusiness.

Vraag en aanbod

Nog maar enkele jaren geleden was het areaal Bintjes vooral in België nog relatief groot; in een grijs verleden was het aandeel zelfs circa 80 procent. De laatste jaren werd ook bij onze zuiderburen het areaal zienderogen minder; het is nu nog hooguit 10 procent. Volgens Boerenbusiness dankt het Bintje (Friese oorsprong, sinds 1905) juist hieraan zijn hogere prijs. De website stelt: “Het is inmiddels lastig om goede Bintjes te vinden. Kortom: Bintje is eigenlijk een nicheproduct geworden.”

Zelfbakkers

Met name bij zelfbakkende frituristen in België is het Bintje altijd tamelijk populair gebleven; in mindere mate geldt dit voor ambachtelijke frietbakkers in ons land, die vaker voor Agria kiezen. Bij veel Belgische frituurders bestaat van oudsher enige argwaan tegen nieuwe genetisch gemodificeerde frietrassen. Het geringe areaal in combinatie met de vraag bij frituristen zorgt ervoor dat de Bintjesprijs nu relatief hoog is.