Aardappeloogst voorspoedig verlopen

Actueel |
21 december 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Bintje – Shutterstock

Het groeiseizoen deed voor frietaardappelen het ergste vrezen, maar het oogstseizoen was gunstig. Welk effect de droge warme zomer op de langere termijn zal hebben, is nog even afwachten. De totale opbrengst van frietaardappelen is zowel in ons land als andere Europese landen beduidend lager dan normaal. Ook valt de friet van de nieuwe oogst kleiner uit.

Dat de friet relatief klein uitvalt, kan op twee manieren zorgen voor problemen. De meeste consumenten geven de voorkeur aan langere friet. Daarnaast worden, als de friet kleiner is, vaak in gewicht te grote porties opgeschept. Dit werkt kostenverhogend, omdat er gemiddeld genomen minder porties uit een kilo gaan.

Grote klanten met grote contracten zullen aan het langste eind trekken; zij leggen als eersten beslag op de beste aardappelen en de langste friet. McDonald’s Nederland ging nog voor het einde van het oogstseizoen om tafel met zijn leverancier Lamb Weston Meijer. Het bedrijf wil zoveel mogelijk garantie dat zijn friet aan de gestelde specificaties blijft voldoen. Dit betekent vooral: het aantal korte frietjes beperken tot een minimum. Overigens past McDonald’s op basis van het gewicht en de lengte van de frietjes de portiegrootte altijd aan, zodat er niet teveel wordt op geschept in de fastfooddoosjes.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 10 – Winter 2018-19

Meer over