
De markt voor patat-friet is de laatste jaren heftiger in beweging dan ooit tevoren. Zoete friet, wafelfriet, ongeschilde friet, kronkelfriet… Een klein deel van de friet- en frituurspeciaalzaken verkoopt meer soorten friet naast elkaar. De vraag werpt zich op: is één soort friet überhaupt nog wel voldoende in deze tijd?
Nee, eenvoudig is het niet, meerdere soorten friet naast elkaar verkopen en bereiden. Dat het wel kan, tonen de nodige collega-bedrijven aan. Elke ondernemer moet zelf de afweging maken. Maar feit is wel: de consument heeft steeds meer alternatieven. Dat heeft invloed op zijn keuze. Een beknopt overzicht.
Zoete friet
Bij honderden restaurants en dagzaken staat het al jaren op de menukaart. Zoete friet. Het wordt strikgenomen niet gemaakt van de aardappel (een nachtschadegewas) maar van de bataat (een windegewas). De bataat bevat bovendien geen zetmeel. Hoe het zij, zoete friet is in een groot deel van de horeca populair. Veel foodies beschouwen de staafjes van de bataat bovendien als een soort superfoodfriet.
Wafelfrietjes
Lang sloeg patat-friet met afwijkende vormen niet echt aan in ons land. Dat werd de laatste jaren snel anders. Jongere generaties zijn minder eenkennig. Ze zijn juist nieuwsgierig naar funfood en nieuwe vormen en smaken.
Neem wafelfriet, friet in de vorm van wafeltjes. Doordat de rafelige frietrondjes een open roostervorm hebben, kan het frituurvet ook de binnenkant goed krokant bakken. In hippe stedelijke dagzaken zijn ze populair. Voorbeeld: de formule Teds.
Kronkelfrietjes
Nog sneller in opmars zijn de kronkelfrietjes (crinkle cut fries). Ze bestaan in de VS al zeker sinds de eerste helft van de twintigste eeuw. Nederlandse producenten maken ze al zo’n kwart eeuw. Pas de laatste jaren worden de kronkelfrietjes snel populairder in de nodige restaurants.
De zigzagvorm zorgt voor grotere vetopname, een krokantere bite en een betere aanhechting van sauzen, zout en kaassaus. In de UK heeft kronkelfriet al een aandeel van ruim 10 procent in de frietmarkt. Dat is mede te danken aan de zestien zaken van de Newyorkse formule Shake Shack in Londen.
Ook wel bekend als kreukelfriet, ribbelfriet en golffriet.
Crunchy en kruidig
Producenten buitelen over elkaar heen om zo crunchy mogelijk te zijn. Van friet met een zetmeelcoating tot hyperkrokante friet (supercrunch) en stevige frietschepjes in een u-vorm, waarmee het makkelijker saus dippen is.
Beperkter dan friet in allerlei krokante gradaties, is het assortiment friet dat met kruidige smaakjes is verrijkt.
En verder nog…
Dan zijn er nog friet look-a-likes als zoete churros, natuurlijk de vaderlandse friet van geperst aardappelmeel (raspatat), friet van bieten en frietjes van cassave. Cassavefriet leek ooit een grote toekomst te wachten. Er waren jaren geleden zelfs plannen om de friet van deze wortelknol groot in de markt te zetten. Het kwam er niet van.
O ja, vergeten we de curly fries ofwel krulfrietjes bijna. Een gefrituurde aardappel die gesneden is in de vorm van een compacte spiraal. Je ziet ze her en der in restaurants. Twisterfriet zit dan weer als een uitgerekte spiraal om een stokje heen. Vooral populair op pretparken.
Rest nog een hamvraag. Friet mèt of zonder schil. Skin-on fries of skin-off fries.
Foto: Shutterstock, Stock Creations