Wanneer liggen er kweekburgers en kweekballen in de snackvitrine?

Actueel |
5 april 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Gekweekte mammoetbal, foto Vow / Studio Lind.

De gehaktbal van gekweekt mammoetvlees die vorige week in Amsterdam is gepresenteerd, trok wereldwijd enorme aandacht. Tien jaar geleden debuteerde in Londen de eerste hamburger van kweekvlees. Wanneer liggen kweekballen en kweekburgers bij de cafetaria?

Het was een idee van de Nederlandse reclameman Bas Korsten: het Australische kweekvleesbedrijf Vow ging de uitdaging aan. Vierduizend jaar oud mammoet-dna werd geïnjecteerd in de spieren van schapen en daarna werd dna van de Afrikaanse olifant toegevoegd.

De stamcellen werden op kweek gezet in een laboratorium: zo ontstond de reusachtige gehaktbal van mammoetvlees die bij museum Nemo is gepresenteerd en werd geschonken aan rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Restaurants in Singapore

Omdat onbekend is welk effect duizenden jaren oude eiwitten hebben op het menselijk lichaam, mag de kweekbal uit mammoet-dna vooralsnog niet worden geconsumeerd. Sowieso gelden in de meeste Europese landen nog veel restricties voor de consumptie en zelfs bewaring van kweekvlees. Omdat Singapore weinig landbouwgrond voor veeteelt heeft, wordt kweekvlees daar al wel geconsumeerd in restaurants. Zo levert Vow, de maker van de mammoetbal, sinds kort gekweekt kwartelvlees aan koks in Singapore.

Forse inkrimping veestapel

Een woordvoerder van het Australische bedrijf Vow laat geen misverstand bestaan over de missie van zijn bedrijf: de paar miljard vleeseters wereldwijd wil men de overstap laten maken van dierlijk vlees naar alternatieven uit laboratoria. Het bedrijf richt zich op de kunstmatige productie van tientallen soorten vlees: van rund tot vis, van krokodil tot kwartel. Door uit stamcellen vlees op te kweken in laboratoria, kan de veestapel wereldwijd met miljarden worden ingekrompen. Idealiter hoeven voor vlees op termijn niet of nauwelijks meer dieren te worden geslacht.

Kweekburger in de vitrine

Hoewel de ontwikkelingen rond kweekvlees, oorspronkelijk de vinding van een Amsterdamse wetenschapper, razendsnel gaan, moeten er nog wettelijke obstakels worden weggenomen, zeker in de Europese Unie. Dat dit de komende jaren gaat gebeuren, lijdt geen twijfel. Het is dus een kwestie van hooguit tien jaar voordat kweekburgers en kweekballen ook in de vitrine liggen van de Nederlandse cafetaria’s.

Meer over