Vanaf september is roken verboden op de 200 terrassen van McDonald’s

Actueel |
15 juli 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
McDonald’s terras vol peuken, foto UZM.

Op de terrassen van McDonald’s in ons land geldt met ingang van september een rookverbod. De komende weken gaat het restaurantconcern zijn terrassen in gereedheid brengen. Zo komen er tegels te liggen van de campagne Rookvrije Generatie.

McDonald’s heeft in ons land inmiddels 285 vestigingen. Daarvan zijn er 200 voorzien van een terras. Naar eigen zeggen is McDonald’s de eerste grote horecaketen in ons land, die op een dergelijke schaal een rookverbod afkondigt voor de buitenruimte.

Wel zijn er de laatste jaren steeds meer horecabedrijven die zelfstandig al een rookverbod invoerden voor hun terrassen of een deel van hun terras.

“65 procent niet-rokers voor verbod”

Het opiniepanel van TV-programma Eén Vandaag peilde nog onlangs de mening van duizenden Nederlandse consumenten over roken op terrassen. Hieruit bleek dat 65 procent van de niet-rokers voorstander is van een verbod. Onder mensen die wél roken, is slechts 14 procent van mening dat er een wettelijk rookverbod voor terrassen moet worden ingevoerd.

“Familierestaurant”

McDonald’s wijst in een toelichting onder meer op het feit dat zijn bedrijven familierestaurants zijn waar ook veel kinderen komen. De pas aangetreden topvrouw Annemarie Swijtink van McDonald’s Nederland zegt: “Als goede buur vinden we het bij McDonald’s belangrijk om een positieve invloed op onze directe omgeving te hebben. We zijn een familierestaurant, waar iedereen straks ook op het terras optimaal kan genieten van onze producten, zonder last te hebben van rook.”

Rol van tekort aan medewerkers

In hoeverre personeelsgebrek meespeelt in de afweging om juist nu het rookverbod in te stellen, is onduidelijk. Het opruimen van peuken en rokersafval vergt immers op jaarbasis de nodige arbeidsuren. Bij een toenemend aantal vestigingen van McDonald’s is zichtbaar dat een tekort aan medewerkers zich wreekt op de reinheid en netheid van de restaurants.

De bijgaande foto van een McDonald’s-terras werd kortgeleden gemaakt tijdens reguliere openingstijden. Het beeld was hetzelfde op het hele terras, dat was vergeven van honderden peuken, platgetrapte frietjes en lange milkshake-sporen.